Σταθάκης: Δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές

Σταθάκης: Δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές

«Τα επιτόκια κινούνται σε επίπεδα μου δεν μας προτρέπουν να κάνουμε βιαστική κίνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σταθάκης: Δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές
Η κυβέρνηση δεν βιάζεται να βγει στις αγορές, καθώς τα επιτόκια είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με εκείνα που «απολαμβάνει» η Ελλάδα σε καθεστώς προγράμματος. Η παραπάνω φράση αποτελεί το συμπέρασμα όσων δήλωσε ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης
.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Σταθάκης τόνισε, με δικά του λόγια, πως δεν υπάρχει ανάγκη για κάποια βιαστική κίνηση, δηλαδή για έξοδο στις αγορές, καθώς το επιτόκιο δεν είναι αυτό που θα επιθυμούσε η χώρα.

Κλείσιμο
Ο  Γιώργος Σταθάκης υπερασπίστηκε τη συμφωνία με τους δανειστές, βασιζόμενος σε δύο πυλώνες. Πρώτον, ότι το 2ο μνημόνιο -και όχι εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ- είχε ως αποτέλεσμα την περικοπή κατά 40% των συντάξεων. Δεύτερον, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο μίας γνωστής πολιτικής, την οποία υπερψήφισε ο ελληνικός λαός τον Σεπτέμβριο του 2015, διατηρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ
πρώτο κόμμα στις εκλογές που έγιναν αμέσως μετά το δημοψήφισμα και τη συμφωνία με τους δανειστές. «Τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα υποστούν περικοπές στις συντάξεις τους ενώ το 1/3 που έχει προσωπική διαφορά η μείωση που θα υποστεί είναι της τάξεως του 9%», τόνισε.

Αναφερόμενος στο χρέος είπε ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
δεν θα προσφέρει πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αν δεν ληφθούν μέτρα για το χρέος. Πρόσθεσε δε πως «θα έχει τεράστιο αντίκτυπο αν έχουμε συμφωνία ή οδηγό για το χρέος», καθώς θα διαμορφώσει τα μεγέθη και την ψυχολογία της αγοράς, πάνω σε άλλες βάσεις.«Προσδοκούμε, είπε ο κ. Σταθάκης ότι στις 22 Μαΐου θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο θέμα του χρέους», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα βγει σύντομα στις αγορές, η απάντησή του ήταν ενδεικτική: «Τα επιτόκια κινούνται σε επίπεδα μου δεν μας προτρέπουν να κάνουμε βιαστική κίνηση, δείχνουν όμως ότι η Ελλάδα κινείται στη σωστή διαδρομή».

Αναφερόμενο στη ΔΕΗ είπε ότι «συμφωνήσαμε ότι περίπου το 40% των λιγνιτικών μονάδων θα μπουν σε διαδικασία συζήτησης για ένα σχέδιο σε συνεργασία με την Κομισιόν και πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του προγράμματος. Η ΔΕΗ δεν θα χρεοκοπήσει. Εκτός τόπου και χρόνου όσα λένε οι προάγγελοι. Έχει δυσκολίες, αλλά όλα λαμβάνονται με συγκεκριμένο τρόπο.  Άλλο η δυσκολία και άλλο η καταστροφολογία. Η ΔΕΗ θα είναι πυλώνας της ενεργειακής αγοράς».

Όσο για τη διαπραγμάτευση και τη συμβολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου δήλωσε: «Ο Τσακαλώτος ως βασικός διαπραγματευτής, έχει κάνει μία διετία που οι πολίτες θεωρούν ότι έχει παίξει σοβαρό ρόλο. Υπάρχει σοβαρότητα. Είναι άδικο να συζητήσουμε για τη συνέπειά του. Ποτέ δεν είπε μεγάλες κουβέντες. Η παρούσα κυβέρνηση επανεξελέγη πάνω σε μία συμφωνία γνωστή στον ελληνικό λαό. Απέναντι σε αυτό καλούνται να μας κρίνουν οι Έλληνες πολίτες».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης