Εurostat: Αυξάνεται το κόστος εργασίας στο Δημόσιο, μειώνεται στον ιδιωτικό τομέα

Εurostat: Αυξάνεται το κόστος εργασίας στο Δημόσιο, μειώνεται στον ιδιωτικό τομέα

Η αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας στον δημόσιο τομέα δεν οφείλεται στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά στην αύξηση του αριθμού τους, των ασφαλιστικών εισφορών και των επιδομάτων

Εurostat: Αυξάνεται το κόστος εργασίας στο Δημόσιο, μειώνεται στον ιδιωτικό τομέα
Σε δυσμενέστερη θέση όσον αφορά στους μισθούς βρίσκονται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι σε σχέση με τους δημόσιους με την «ψαλίδα» μεταξύ των μισθών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να διευρύνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το δ΄ τρίμηνο του 2016.

Ειδικότερα, βάσει των τελευταίων στοιχείων τα οποία δημοσιεύει η «Καθημερινή», το δ΄τρίμηνο του 2016, το ωριαίο κόστος εργασίας στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 3,4%, ενώ το ωριαίο κόστος εργασίας στον επιχειρηματικό τομέα μειώθηκε κατά 3,3%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας στον δημόσιο τομέα δεν οφείλεται στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά στην αύξηση του αριθμού τους, των ασφαλιστικών εισφορών και των επιδομάτων.

Επίσης το ωριαίο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο μειώθηκε κατά 0,7%, ενώ οι
εισφορές
Κλείσιμο
και τα επιδόματα αυξήθηκαν κατά 13,4%. Το αποτέλεσμα είναι συνολικά το ωριαίο εργασιακό κόστος να αυξηθεί κατά 3,4%. Αντιθέτως στον ιδιωτικό τομέα, οι αμοιβές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 2,9%, ενώ μείωση 5,9% καταγράφηκε στα επιδόματα και στις εισφορές. 

Σύμφωνα με στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που μίλησαν στην «Καθημερινή» η διεύρυνση της «ψαλίδας» ως προς το ωριαίο κόστος εργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα οφείλεται στο γεγονός ότι στο Δημόσιο γίνονται προσλήψεις, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας συρρικνώνεται συστηματικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για το 2016, συνεκτιμώμενων των συνταξιοδοτήσεων, το Δημόσιο αυξήθηκε κατά 6.803 άτομα. Αντιθέτως, μόνο τον περασμένο Νοέμβριο ο ιδιωτικός τομέας μειώθηκε κατά 37.667 άτομα. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης για τον ιδιωτικό τομέα, τον Νοέμβριο του 2016 οι προσλήψεις ανήλθαν σε 157.383, ενώ οι αποχωρήσεις σε 195.052.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης