Τζανακόπουλος: Πετύχαμε πλεόνασμα 4,19% - υπερβολικές οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ

Τζανακόπουλος: Πετύχαμε πλεόνασμα 4,19% - υπερβολικές οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ

«Οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν και αδικαιολόγητες και υπερβολικές», υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τζανακόπουλος: Πετύχαμε πλεόνασμα 4,19% - υπερβολικές οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ
Η επιτυχία της μεγάλης προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία, για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατή, αλλά επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα αποτελέσματα.
 
Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος,
Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε τηλεοπτική δήλωσή του, αναφορικά με τα
δημοσιονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ
Κλείσιμο
, σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφεται στο 3,9% του ΑΕΠ
, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%. «Περισσότερο από οκτώ φορές, δηλαδή, πάνω από το σχετικό στόχο», επισήμανε.
 
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων», «τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν».
 
Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση δεν έχει ούτε σκοπό, ούτε διάθεση για να πανηγυρίσει, καθώς ο λαός έχει υποστεί πολλά κατά της διάρκεια της κρίσης, ωστόσο, παρατήρησε ότι πρόκειται για γεγονός που αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι «οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν και αδικαιολόγητες και υπερβολικές» και ότι «τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και πολλά, αν όχι τα περισσότερα, μέσα ενημέρωσης που πέρσι τέτοιον καιρό αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, διαψεύδονται με πάταγο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτά τη ΝΔ εάν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα ή θα συνεχίσει την «αυτοκαταστροφική πολιτική» που έχει επιλέξει.
 
Αναλυτικά
 
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι σύμφωνα με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2016, που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφεται στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%. Περισσότερο από οκτώ φορές, δηλαδή, πάνω από τον σχετικό στόχο.
 
«Δεν έχουμε, βεβαίως, ούτε σκοπό, ούτε και διάθεση να πανηγυρίσουμε, καθώς γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αφήνουμε τους πανηγυρισμούς σε άλλους, σε εκείνους που εν μέσω κρίσης μιλούσαν για ιστορίες επιτυχίας», ανέφερε, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «παρ' όλα αυτά δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που αποδεικνύει πολλά:
 
Πρώτον, ότι οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν και αδικαιολόγητες και υπερβολικές.
 
Δεύτερον, ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και πολλά, αν όχι τα περισσότερα, μέσα ενημέρωσης που πέρσι τέτοιον καιρό αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, διαψεύδονται με πάταγο.
 
Και τρίτον, ότι οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων.
 
Επομένως, τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν».
 
«Έτσι, το ερώτημα που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον θεωρητικού αλλά άμεσου πρακτικού χαρακτήρα.
 
Θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα
για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ,
τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων,
την επιδότηση ενοικίου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,
τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων,
την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων;
 
Ή θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε και πριν λίγους μήνες, όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει την παροχή ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους;».
 
Ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι «βεβαίως, αυτό αφορά αποκλειστικά τη Νέα Δημοκρατία, τα κομματικά της όργανα και τα στελέχη της», για να υπογραμμίσει ότι «αυτό που αφορά εμάς είναι να επιτύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία». «Πράγμα που για πρώτη φορά», όπως επισήμανε, «είναι σήμερα όχι απλά ορατό, αλλά επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα αποτελέσματα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης