PROTOTHEMA

Οικονομία

Tags

Στα «κάγκελα» οι συνδικαλιστές

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητεί η ΓΕΝΟΠ για τις προσλήψεις στους αρχαιολογικούς χώρους

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητεί η ΓΕΝΟΠ για τις προσλήψεις στους αρχαιολογικούς χώρους

Γιατί η ΔΕΗ πληρώνει 2.338... αρχαιολόγους - Διευκρινίσεις απ' τη ΔΕΗ και το ΥΠΠΟ - Δηλώνει πως είναι «υποχρεωμένη δια νόμου να χρηματοδοτεί εργασίες αρχαιολογικής έρευνας»

Διευκρινίσεις για τις χιλιάδες προσλήψεις στους αρχαιολογικούς χώρους με το βάρος της χρηματοδότησης να πέφτει στη ΔΕΗ που προβλέπει υπουργική απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, όπως αποκάλυψε πρώτο το newmoney.gr, επιχειρούν να δώσουν τόσο η Επιχείρηση όσο και το ίδιο το υπουργείο.


«Η ΔΕΗ δεν προσλαμβάνει κανέναν αρχαιολόγο ή εργαζόμενο σε αντίστοιχες υπηρεσίες», επισημαίνει η επιχείρηση προσθέτοντας πως είναι «υποχρεωμένη δια νόμου να χρηματοδοτεί εργασίες αρχαιολογικής έρευνας στα εδάφη που αναπτύσσει την εξορυκτική της δραστηριότητα ώστε να διασώζονται τυχόν υφιστάμενοι αρχαιολογικοί θησαυροί». Μάλιστα σημειώνει πως για το 2017 έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 5,4 εκ. ευρώ είναι υπόλοιπο παλαιότερων ετών, τα οποία είναι στη διάθεση των αρμοδίων Εφοριών Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα της Κοζάνης και της Φλώρινας.

Σύμφωνα με την Επιχείρηση οι εφορίες αυτές προτίθενται να απασχολήσουν συνολικά το 2017 περίπου 850 εργαζομένους για αρχαιολογικές εργασίες στα ορυχεία της ΔΕΗ και όχι 2.338 που προβλέπει η απόφαση της Λυδίας Κονιόρδου.

Με τη σειρά του, σε  διευκρινιστική του ανακοίνωση, το υπ. Πολιτισμού επισημαίνει ότι προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα έργα της ΔΕΗ προβλέπεται έγκριση για αυξημένο αριθμό προσωπικού αρχαιοτήτων. Έτσι, το ανώτατο όριο για φέτος ορίστηκε σε 2.338 άτομα, ενώ το 2016 είχε ανέλθει σε 3.564.
Παρέμβαση εισαγγελέα ζητεί η ΓΕΝΟΠ


Την ίδια ώρα πάντως στα «κάγκελα» βρίσκονται οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ στον απόηχο των αποκαλύψεων και του σάλου που έχει προκληθεί. Σε συνέντευξη του στον Alpha 989 o Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα στην περίπτωση που το κόστος των 2.338 προσλήψεων, που προβλέπει η υπουργική απόφαση, βαρύνουν τη ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ βρέθηκε ως η αγελάδα που ταΐζει κάθε εφορεία Αρχαιοτήτων», είπε ο Γιώργος Αδαμίδης, εκτιμώντας πως το κόστος υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ενώ δεν απέκλεισε να εξυπηρετούνται κομματικά ρουσφέτια.
 
«Η ΔΕΗ και η κάθε υπηρεσία και φορέας που ασκεί μια δραστηριότητα εξορυκτική είναι υποχρεωμένη μετά το ‘02 με νόμο που έχει ψηφίσει η ΝΔ, να πληρώνει τις εργασίες που χρειάζονται για την αρχαιολογία ώστε να αξιοποιηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά. Αλλά να μαζεύονται κάποια κεραμικά και αγαλματίδια και να συσσωρεύονται σε κουτιά, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Για τις δυο εφορείες αρχαιοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας, που έχει βγει η έγκριση της Υπουργού και μάλιστα έχει γίνει πολύ γρήγορα… είχαν ένα προσωπικό που ποτέ δεν είχε ξεπεράσει τους 400 ανθρώπους και τώρα προσλαμβάνουν 2.338 άτομα!
 
Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει δώσει στην αρχαιολογία περί τα 100 εκ ευρώ και δεν έχουμε δει ούτε ένα εύρημα να αξιοποιείται. Είναι διαδικασία κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Οι χώροι των ορυχείων δεν είναι Αρχαιολογικά Μουσεία. Το να ξοδεύονται 100 εκ όμως για να μαζεύονται κάποια αντικείμενα, που τελικά θα τα βρουν οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος το θεωρώ μέγα σκάνδαλο όταν έχουμε ανοιχτά μνημεία, όπως αυτό της Αμφίπολης, που έχουν αξία. Στην περίοδο αυτή της ΔΕΗ αυτό είναι λίγο «large» γιατί δεν υπάρχει τώρα κάποια ανασκαφική δραστηριότητα. Δημιουργούμε ξαφνικά ζητήματα για να χρηματοδοτούμε την κάθε αρχαιολογία.
 
Εγώ μιλάω ξεκάθαρα για υπόγειες διαδρομές και το έχω καταγγείλει. Η αρχαιολογία είναι ένα κράτος μέσα στο κράτος και η ΔΕΗ βρέθηκε ως η αγελάδα που ταϊζει κάθε αρχαιολογία. Και τώρα με το Ελληνικό οι αρχαιολόγοι θα καθυστερούν το έργο. Εμείς σεβόμαστε τα μνημεία αλλά δεν είναι όλα Ακρόπολη», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

@Συνδικαλησταριό22/04/201700:35

Δίκιο έχει το Φωτοπουλαίικο συνδικαλησταριό!!!! Η ΔΕΗ είναι αγελάδα για να αρμέγεται μόνο από ΔΕΗτζήδες! Αυτό έλειπε να φάνε και άλλοι! ΥΓ: Εισαγγελέα ζητήσανε όταν παίρνανε μισθάρες, συνταξάρες, εφαπαξάρες, τροφεία και επιδόματα, όταν η Ελλάδα είναι στην πείνα???? ΟΧΙ βέβαια, τότε ήτανε καλή η αγελάδα!!!!!!!!!!!!

Απάντηση
Ποπ κορν & καναπες21/04/201715:12

ΔΕΗ εναντιον Αρχαιολογιας!!! Απ τις χειρότερες δημ. υπηρεσιες αμφοτερες, η μαχη προβλεπεται αμφιρροπη...

Απάντηση
kostas21/04/201715:11

Μάθανε που μαμιόμαστε πλακώσανε και οι .........Μας πήρανε χαμπάρι συντρόφια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Σε λίγο θα φαγωθούνε μεταξύ τους..................

Απάντηση
Μπάμπης Μπαμπίδης21/04/201714:49

Δεν είναι δυνατόν να γίνονται προσλήψεις οι οποίες γίνονται σήμερα με καθαρά κομματικά κριτήρια και τον λογαριασμό να τον πληρώσει η πολύπαθη ΔΕΗ , η οποία ΟΙΚΟΝΙΜΟΚΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΑΔΟΥΡΟ ΑΛΛΑ ΓΚΡΕΚΑ.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία