Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ένα από τα βασικά προβλήματα της Ευρώπης είναι η ύπαρξη πολλών τραπεζών, με την προσφορά να ξεπερνά τη ζήτηση

Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φροντίζει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, στην έκθεσή του Global Financial Stability Report, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να στηριχθούν μόνο στην κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας για να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ένας συνδυασμός χαμηλής κερδοφορίας, η έλλειψη πρόσβασης σε ιδιωτικά κεφάλαια και κυρίως το υψηλό χρέος είναι τα στοιχεία που θέτουν σε κίνδυνο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ένα από τα βασικά προβλήματα της Ευρώπης είναι η ύπαρξη πολλών τραπεζών, με την προσφορά να ξεπερνά τη ζήτηση.

Σύμφωνα με το Ταμείο τα υποκαταστήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πρέπει να μειωθούν καθώς δεν διαθέτουν και τόση... πελατεία. Μάλιστα θεωρεί ότι οι πρώτες τράπεζες που θα πρέπει να μειώσουν τα υποκαταστήματά τους είναι αυτές Δανίας, Ολλανδίας και Ισπανίας. Εάν υπάρξει μείωση των τραπεζικών υποκαταστημάτων οι ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, εν συνόλω, θα εξοικονομήσουν το ποσό των 23 δισ. δολαρίων.
Κλείσιμο

Ένα ακόμη πρόβλημα των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν είναι άλλο από το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον υψηλότερο κίνδυνο να εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν οι όμιλοι σε Πορτογαλία και Ιταλία.

Επιπρόσθετα το Ταμείο εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δεχθούν πλήγμα και από το Brexit, ενώ η μετακόμιση από το Λονδίνο σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. αρκετών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει κάποιους κινδύνους στη σταθερότητα του συστήματος.

ΠΗΓΗ:
newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης