Μέρκελ και Λαγκάρντ συγκροτούν μέτωπο ενάντια στην πολιτική του Τραμπ για το εμπόριο

Μέρκελ και Λαγκάρντ συγκροτούν μέτωπο ενάντια στην πολιτική του Τραμπ για το εμπόριο

Στο μέτωπο συμμετέχουν επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα - «Το διεθνές εμπόριο και οι ανοικτές αγορές είναι αναγκαία» για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, υπογραμμίζεται στην διακήρυξη του Βερολίνου. 

Μέρκελ και Λαγκάρντ συγκροτούν μέτωπο ενάντια στην πολιτική του Τραμπ για το εμπόριο
Μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ
υπέρ του ανεμπόδιστου παγκόσμιου εμπορίου έστειλαν οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μετά τις συναντήσεις που είχαν στο Βερολίνο με την γερμανίδα καγκελάριο
Άνγκελα Μέρκελ.

Κλείσιμο
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι ηγέτες των τριών πολυεθνικών οργανισμών ουσιαστικά εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα σινιάλα περί οικονομικού εθνικισμού και εμπορικού προστατευτισμού που έχει δώσει η κυβέρνηση Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συνέντευξη Τύπου δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα, ούτε τέθηκε κανένα σχετικό ερώτημα από δημοσιογράφους. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναμενόταν να τεθεί στη συνάντηση της
Κριστίν Λαγκάρντ με την κ. Μέρκελ.

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε τη σημασία του πολυμερούς εμπορίου και των οργανισμών, ενώ ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κιμ Γιόνγκ-κιμ, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιδείξει ευελιξία και θα κατανοήσει τις θέσεις και τη σημασία των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΠΟΕ, Ρομπέρτο Αζεβέντο, υπογράμμισε ότι η παγκόσμια κρίση της δεκαετίας του 1930 επιδεινώθηκε εν μέρει λόγω των μονομερών και προστατευτικών αντιδράσεων ορισμένων χωρών. Αντίθετα, είπε, στον απόηχο της κρίσης του 2008 πολλές χώρες αντέδρασαν στο πλαίσιο των συλλογικών θεσμών.

Το μήνυμα των θεσμών έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου ηγέτες και κεντρικοί τραπεζίτες από όλον τον κόσμο θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Τραμπ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξετάσει σχέδια για παράκαμψη αποφάσεων του ΠΟΕ τις οποίες θεωρεί προβληματικές για τα εμπορικά συμφέροντα της Αμερικής.

«Το διεθνές εμπόριο και οι ανοικτές αγορές είναι αναγκαία» για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην διακήρυξη του Βερολίνου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης