Παζάρι εργολάβων για εμπορική συμφωνία στα διόδια

Παζάρι εργολάβων για εμπορική συμφωνία στα διόδια

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων στα τέλη του μήνα, καθώς πλέον οι χρήστες θα διατρέχουν ολόκληρο το εθνικό δίκτυο και νέους σταθμούς

Παζάρι εργολάβων για εμπορική συμφωνία στα διόδια
Η διέλευση από τους αυτοκινητόδρομους με ένα πομποδέκτη, χωρίς ο χρήστης να κάνει «συλλογή» από διαφορετικά μηχανάκια, εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα για τη συνεργασία μεταξύ των επτά συνολικά αυτοκινητοδρόμων. Το θέμα γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων στα τέλη του μήνα, καθώς πλέον οι χρήστες θα διατρέχουν ολόκληρο το εθνικό δίκτυο και νέους σταθμούς.

Ένεκα της μεγάλης υπεροχής σε ηλεκτρονικές συναλλαγές του αστικού αυτοκινητοδρόμου που πλέον διαθέτει 600.000 e-pass, όσοι χρήστες χρησιμοποιούν το υπόλοιπο δίκτυο σε όλη την χώρα με το e-pass, οι λειτουργοί του δικτύου καλούνται να καταβάλλουν ανά διέλευση στην Αττική Οδό, ένα τέλος που αφαιρώντας το ΦΠΑ, ανέρχεται στο 2,5%.

Ενώ η συμφωνία αυτή, επιτεύχθηκε μεταξύ των παραχωρησιούχων της Ολυμπίας Οδού (Κορίνθου-Πατρών), της Γέφυρας Ρίο-Αντίρριο, και του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (Μαλιακός-Κλειδί) που έχουν ως κοινό παρονομαστή τους μετόχους, διαφωνίες διατυπώνονται από καιρό από την Νέα και Κεντρική Οδό (Αντίρριο Γιάννενα, Μεταμόρφωση Σκάρφεια, Ξυνιάδα-Τρίκαλα) που ελέγχονται από την ΓΕΚ-Τέρνα. Ο λόγος είναι η δαπάνη που θα αποδίδουν για τους πομποδέκτες της Αττικής Οδού και αντίστοιχα των άλλων αυτοκινητοδρόμων.

Κλείσιμο
Οι κοινοπραξίες Μορέας (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη) και Κεντρική Οδός (Ξυνιάδα-Τρίκαλα) δεν έχουν δικούς τους πομποδέκτες, αλλά εξυπηρετούνται από τα συγγενή συστήματα (e-pass ο Μορέας, fast pass η Κεντρική Οδός). Τα διόδια της Εγνατίας και του Ακτίου παραμένουν χωρίς πομποδέκτη παρά το γεγονός ότι στις αποθήκες της Εγνατίας λέγεται ότι είναι μέσα σε κουτιά 10.000 αντίστοιχα μηχανήματα.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια από τους παραχωρησιούχους να κλείσει μια εμπορική συμφωνία που να εναρμονίζεται με τους κανόνες της διαλειτουργικότητας, η οποία προβλέπεται από τις κοινοτικές οδηγίες και έπρεπε να μπει σε εφαρμογή από το 2013. Η συμφωνία ωστόσο εξακολουθεί να κολλάει στο αντίτιμο, καθώς η ΓΕΚ-Τέρνα, παζαρεύει να κατέβει στα 2 ευρώ και αντιδρούν οι υπόλοιποι που έχουν αντιπροτείνει τα 2,25 ευρώ, χωρίς να υπάρχει κατάληξη.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης