Χάνεται για την Ελλάδα και η ημερομηνία της 20ής Μαρτίου για κλείσιμο της αξιολόγησης

Χάνεται για την Ελλάδα και η ημερομηνία της 20ής Μαρτίου για κλείσιμο της αξιολόγησης

Στην ατζέντα του προγραμματισμένου Eurogroup αναφέρεται μόνο ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πρόοδο που σημειώθηκε μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Χάνεται για την Ελλάδα και η ημερομηνία της 20ής Μαρτίου για κλείσιμο της αξιολόγησης
Χάνεται και τυπικά για την Ελλάδα η ημερομηνία της 20ής Μαρτίου για συμφωνία στο προγραμματισμένο Eurogroup
, που θα κλείνει οριστικά το ζήτημα με την εκκρεμότητα της δεύτερης
αξιολόγησης.

Κλείσιμο
Η ατζέντα του Eurogroup της 20ής Μαρτίου επιβεβαιώνει και τυπικά την παράταση της αβεβαιότητας και της αγωνίας για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, καθώς τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όπως τα εργασιακά και τα αντίμετρα της κυβέρνησης, παραμένουν πολλά και δισεπίλυτα.

Όπως σημειώνεται στην ατζέντα της συνάντησης, το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 20 Φεβρουαρίου, το Eurogroup ενημερώθηκε πως οι τέσσερις θεσμοί και οι ελληνικές αρχές είχαν καταλήξει σε μια κοινή αντίληψη για τη βάση επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος
, αναμένεται να ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας τεχνικών κλιμακίων (staff-level agreement) επί των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων πολιτικής.

Η συμφωνία είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τη σειρά της, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την οικονομική στήριξη που είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο του προγράμματος, σημειώνεται στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν επίσης την εφαρμογή των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων για το 2017 και τη δημοσιονομική κατάσταση συνολικά για την ευρωζώνη, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για τις αναφορές των κρατών μελών σχετικά με τα ετήσια σχέδια έκδοσης χρέους.

Το Eurogroup θα συνεχίσει παράλληλα τη θεματική συζήτηση για τα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών-μελών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης