Πρέπει να ξαναγυρίσει η τρόικα για να κλείσει η συμφωνία, ξεκαθαρίζουν Κομισιόν - ΔΝΤ

Πρέπει να ξαναγυρίσει η τρόικα για να κλείσει η συμφωνία, ξεκαθαρίζουν Κομισιόν - ΔΝΤ

Δεν γίνεται δια τηλεφώνου, ξεκαθαρίζουν οι θεσμοί - Τα χάνουν όλα οι συνταξιούχοι: Προσωπική διαφορά, αντίμετρα και αφορολόγητο, που πέφτει στα 5.600 ευρώ - Δύσκολο να συνεχιστούν  οι συνομιλίες πριν από το Πάσχα

Πρέπει να ξαναγυρίσει η τρόικα για να κλείσει η συμφωνία, ξεκαθαρίζουν Κομισιόν - ΔΝΤ
Παρότι δεν εκφράζεται δημόσια, έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών μετά το «ταμείο» των 10 ημερών της τρόικας
στην Αθήνα, η οποία αναχώρησε την Πέμπτη χωρίς συμφωνία και δεν φαίνεται να γυρίζει εύκολα πριν το Πάσχα που φέτος πέφτει στις 16 Απριλίου. Ο βασικός λόγος είναι ότι το
ΔΝΤ δεν κάνει βήμα πίσω για την περικοπή του αφορολόγητου και των
συντάξεων
Κλείσιμο
από 1.1.2019 (συνολικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ) και δεν δέχεται την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Σε αυτές τις δυσκολίες προστίθενται το άδειασμα κύκλων της
Κομισιόν προς το οικονομικό επιτελείο για τα ισοδύναμα αντίμετρα (τα οποία, όπως λένε, απλά δεν υπάρχουν όπως τα παρουσιάζει η ελληνική πλευρά) αλλά και η ανάγκη επιστροφής των Θεσμών
στην Ελλάδα για να κλείσει το μετέωρο πρώτο βήμα της αξιολόγησης, ή αλλιώς το λεγόμενο τεχνικό ντιλ (staff-level agreement). Δεν γίνεται δια τηλεφώνου, ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
-Το αφορολόγητο γκρεμίζεται στα 5.600 ευρώ. Η κυβέρνηση ζυγίζει τις δύο επιλογές που της έχουν απομείνει για την εξεύρεση 1,8 δισ. ευρώ. Έτσι καλείται είτε να ισοπεδώσει το αφορολόγητο ακόμη και κάτω από τα 5.000 ευρώ με σχετικά χαμηλότερο συντελεστή κοντά στο 15% είτε να δεχτεί την πρόταση των δανειστών για αφορολόγητο από 5.600 ευρώ για τον άγαμο με αρχικό συντελεστή 22%. Για την ώρα κλίνει προς τη δεύτερη επιλογή. 

-Για τις συντάξεις η τελευταία πρόταση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου προς τους Θεσμούς προέβλεπε εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ από το πάγωμα των αυξήσεων και άλλα 900 εκατ. από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς σε βάθος χρόνου από το 2020. Η πρόταση αυτή συνάντησε την άρνηση του ΔΝΤ που επιμένει στην περικοπή 1,8 δισ. ευρώ μια κι έξω από το 2019, κάτι που μπορεί να επιφέρει απώλειες από 700 ευρώ το χρόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους. 

-Και σαν να μην έφταναν αυτά, έγινε πλέον γνωστό ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμόζονται όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Σε αντίθεση με το αφήγημα περί «μηδενικής επιβάρυνσης» ("net") μέτρων και αντιμέτρων, Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθαρίζει ότι «αντίμετρα θα υπάρχουν μόνον αν ξεπερνιέται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ. Δεν έχει συμφωνηθεί να γίνονται ταυτόχρονα. Η ουδετερότητα, έτσι όπως την εννοεί η κυβέρνηση, δεν ισχύει, δηλαδή ότι "βρέξει-χιονίσει" αν ληφθούν μέτρα 3,6 δισ. για συντάξεις και αφορολόγητο, θα υπάρχουν 3,6 δισ. αντίμετρα». Άρα αν τα νέα μέτρα φτάνουν μόνο για να πιαστεί και όχι για να ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5% τότε τα αντίμετρα θα είναι μηδενικά.

-Στα εργασιακά το ΔΝΤ δεν θέλει ούτε να ακούσει για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η ελληνική πλευρά διαπίστωσε με έκπληξη στο Χίλτον ότι η στήριξη από την πλευρά του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, δεν ήταν αυτή που ανέμενε. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται, τέλος, η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%. 

Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις επαφές τους από σήμερα μέσω τηλεδιασκέψεων, e-mail και τηλεφωνημάτων ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Εκεί, για δεύτερη φορά μέσα σε 30 ημέρες το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση είναι -εκτός από την καταγραφή... προόδου-  μια απόφαση για να γυρίσουν οι Θεσμοί στην Αθήνα και να υπάρξει staff level agreement πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου. 

Ουσιαστικά το μόνο θέμα που έκλεισε στις δέκα μέρες των διαπραγματεύσεων στο Xίλτον ήταν το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των χρεών των επιχειρήσεων, το οποίο όμως δεν αποτελούσε βασικό αγκάθι και ήταν εν πολλοίς έτοιμο εδώ και καιρό. Όπως έγινε γνωστό θα κουρεύεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ αλλά όχι ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης