Ποτάμι: Θνησιγενής η αρχιτεκτονική του νέου ασφαλιστικού

Ποτάμι: Θνησιγενής η αρχιτεκτονική του νέου ασφαλιστικού

Όπως διαμορφώνονται πλέον οι μέσοι μισθοί, απαιτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές 10 εργαζομένων για να πληρωθεί μία σύνταξη, ενώ πριν από την κρίση χρειάζονταν οι εισφορές 4 εργαζομένων! 

Ποτάμι: Θνησιγενής η αρχιτεκτονική του νέου ασφαλιστικού
Το νέο ασφαλιστικό και δεν βγαίνει και δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Αυτό επισημαίνει το Ποτάμι σε μια μακροσκελή ανακοίνωση του για τα  αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η αρχιτεκτονική του νέου συστήματος. Επισημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση αρνείται να δει την πραγματικότητα και  ότι ασχολείται μόνο με την προπαγάνδα και την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας. 

Η ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής: 

«Πριν από ένα χρόνο ο κύριος Κατρούγκαλος με το γνωστό αλαζονικό του ύφος θεωρούσε ότι λύνει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας. Πέραν της θνησιγενούς αρχιτεκτονικής του νέου συστήματος που οδήγησε σε αύξηση των εισφορών, σε διαγενεακή ανισότητα εις βάρος των νέων και σε μαζικό κλείσιμο βιβλίων των ελεύθερων επαγγελματιών, είχαμε και πρωτοφανή προχειρότητα σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα υλοποίησής του. Προχειρότητα που επιχειρεί να διορθώσει τώρα η κυρία Αχτσιόγλου, ξηλώνοντας αυτά που θεσμοθέτησε πριν από λίγους μήνες ο προκάτοχός της.
Κλείσιμο

Το Ποτάμι έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή το αδιέξοδο. Όπως διαμορφώνονται πλέον οι μέσοι μισθοί, απαιτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές 10 εργαζομένων για να πληρωθεί μία σύνταξη, ενώ πριν από την κρίση χρειάζονταν οι εισφορές 4 εργαζομένων. Ακόμη και τότε όμως είχαμε μόνο 2 και -επειδή δεν κάναμε τίποτα- ήταν ένας από τους λόγους που οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνο ακολουθούν λάθος δρόμο, αλλά δεν μπορούν να εφαρμόσουν ούτε καν αυτό που ψήφισαν. Η λειτουργική ενοποίηση του ΕΦΚΑ ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει αφού ούτε καν έχουν παυθεί οι διοικήσεις των πρώην ασφαλιστικών ταμείων. Ο επανυπολογισμός των υφιστάμενων συντάξεων και η έκδοση νέων δεν μπορεί να γίνει εξαιτίας τόσο της έλλειψης μηχανοργάνωσης όσο και της μη δυνατότητας υπολογισμού με τον δείκτη μεταβολής μισθών, όπως δήλωσε η ΕΛΣΤΑΤ. 

Ο υπολογισμός των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με το νέο σύστημα είναι προβληματικός και γίνεται σε εισοδήματα δύο ετών πίσω, η εισπραξιμότητα είναι αμφίβολη όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία ενώ τα μπλοκάκια με έναν ή δύο εργοδότες καλούνται να έρθουν σε σύγκρουση με τους εργοδότες τους για το ποιος θα πληρώνει τις εισφορές. Επειδή κόβονται συνέχεια οι συντάξεις, χάνεται η έννοια της αλληλεγγύης στις εισφορές των εργαζομένων. Και χωρίς ανταποδοτικότητα, οι αυξημένες εισφορές γίνονται βαρύς φόρος στην εργασία. Κι αυτό οδηγεί σε αύξηση της «μαύρης» εργασίας.

Η κυρία Αχτσιόγλου -μέλος της ομάδας Κατρούγκαλου, θυμίζουμε- καλείται να θέσει σε εφαρμογή ένα κακοσχεδιασμένο, μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν το λέμε εμείς. Το λένε καθημερινά τα στοιχεία. Αλλά η πραγματικότητα δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Ασχολείται μόνο με την προπαγάνδα και την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης