ΣΕΒ: Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο καθυστερεί η επανεκκίνηση της οικονομίας

ΣΕΒ: Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο καθυστερεί η επανεκκίνηση της οικονομίας

Η όξυνση της αβεβαιότητας στο δ’ τρίμηνο του 2016 οφείλεται στην αναστάτωση που προκλήθηκε στην οικονομία από την ατελέσφορη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αναφέρει ο Σύνδεσμος

ΣΕΒ: Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο καθυστερεί η επανεκκίνηση της οικονομίας
Καταστρέφουν το επιχειρηματικό κλίμα η ατελέσφορη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και η αναμενόμενη μεγάλη αύξηση των φορολογικών βαρών, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία.

Προσθέτει ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθυστερεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και καθηλώνεται η ανταγωνιστικότητα.

Συνεπώς καθηλώνεται και η οικονομία και η χώρα στις χαμηλότερες ταχύτητες της Ευρώπης.
Ο ΣΕΒ στο δελτίο του υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη υστερεί σε ανταγωνιστικότητα, η Ελλάδα ακόμη περισσότερο», διαπιστώνει ειδικότερα ότι η αβεβαιότητα «όντως έχει επιπτώσεις, όπως καταδεικνύει η καθήλωση της ανάπτυξης το 2016. Η πτώση του
ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2016 κατά -1,1% (εποχικώς διορθωμένα στοιχεία) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, οφείλεται εν πολλοίς στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και πτώση των επενδύσεων (και παγίων και αποθεμάτων), παρά τη διατήρηση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας σε αυξητική, αν και κατά τι μειωμένη σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2016, τροχιά».

Κλείσιμο
Στο εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου των Ελληνικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών τονίζεται ακόμη ότι: « Η όξυνση της αβεβαιότητας στο δ’ τρίμηνο του 2016 οφείλεται στην αναστάτωση που προκλήθηκε στην οικονομία από την ατελέσφορη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς και την προσδοκώμενη μεγάλη αύξηση του φορολογικού βάρους το 2017. Η ματαίωση επενδυτικών σχεδίων προφανώς οδήγησε σε κάποια εξασθένιση της παραγωγής και αντίστοιχη μείωση των αποθεμάτων, ενώ αναμένεται να οδηγήσει και σε μείωση των εισαγωγών, εάν δεν ανατραπεί. Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις αρχές του 2017, δεν προοιωνίζονται καλό οικονομικό αποτέλεσμα για το α’ τρίμηνο του 2017. Η ταχεία άρση των αβεβαιοτήτων προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το 2017 και η ανάκαμψη να μην μείνει στα χαρτιά».  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης