Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα πουλά ρεύμα από το 2018

Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα πουλά ρεύμα από το 2018

Από τα μέσα του 2018 θα διαπραγματεύονται προθεσμιακά προϊόντα που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια

Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα πουλά ρεύμα από το 2018
Ξεκινά από τα μέσα του 2018 η αγοραπωλησία ρεύματος στο χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς εφεξής οι χονδρέμποροι θα μπορούν να πουλάνε και να αγοράζουν ενεργειακά προϊόντα και συμβόλαια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας,
Γιώργο Σταθάκη, σε ενάμισι περίπου χρόνο θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τα κοινοτικά πρότυπα, το Target Model. Βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη ο στόχος είναι να υπάρξει σύζευξη της αγοράς με τις ευρωπαϊκές και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, καθώς και να στηριχθεί η  περαιτέρω αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Σε αυτή τη φάση, το χρηματιστήριο θα αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια, σε δεύτερη φάση μπορεί να αφορά και άλλες μορφές ενέργειας.

Οι τέσσερις αγορές που προϋποθέτει το Target Model:
Κλείσιμο

- Την προθεσμιακή, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να συνάπτουν μακροχρόνιες συμβάσεις αγοραπωλησίας ρεύματος.

- Την αγορά της επόμενης ημέρας, όπου οι συμμετέχοντες θα αγοράζουν και θα πωλούν ενέργεια με υποχρέωση φυσικής παράδοσης των ποσοτήτων την επόμενη ημέρα. Στην αγορά αυτή, θα δηλώνονται και οι ποσότητες ενέργειας από προθεσμιακά προϊόντα, ενώ οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να εξαντλούν όση διαθέσιμη ισχύ δεν διαθέσουν μέσω της προθεσμιακής αγοράς.

- Η Ενδοημερήσια αγορά, όπου  σε αυτή οι συμμετέχοντες μπορούν να καταρτίζουν εντολές συναλλαγών για φυσική παράδοση μέσα στην ίδια ημέρα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να γίνονται διορθώσεις ως προς την ζήτηση ενέργειας και την παραγωγή των μονάδων καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι ποσότητες ενέργειας που έχουν δεσμευτεί μέσω διενέργειας συναλλαγών επί Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας καθώς και ενδεχόμενοι περιορισμοί που έχουν προκύψει από την Αγορά Εξισορρόπησης.

- Η αγορά εξισορρόπησης η οποία περιλαμβάνει την Αγορά Ισχύος Εξισορρόπησης, την Αγορά Ενέργειας Εξισορρόπησης, καθώς και τη διαδικασία εκκαθάρισης αποκλίσεων. Λειτουργεί κατά κύριο λόγο λίγο πριν τη φυσική παράδοση και σχετίζεται με την πραγματική λειτουργία του συστήματος από το Διαχειριστή και την απαίτηση συνεχούς και σε πραγματικό χρόνο εξασφάλισης του ισοζυγίου παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι η αγορά στην οποία διεξάγονται οι συναλλαγές που αφορούν είτε ενέργεια την οποία χρειάστηκαν τελικά οι καταναλωτές και δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί, είτε ενέργεια από πηγές που παρήχθη (ή δεν παρήχθη) αντίθετα με τις προβλέψεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης