Στο Ταμείο Εκσυχρονισμού η Ελλάδα με όφελος έως 450 εκατ. ευρώ

Στο Ταμείο Εκσυχρονισμού η Ελλάδα με όφελος έως 450 εκατ. ευρώ

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τροπολογία που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη και τη συνεργασία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών

Στο Ταμείο Εκσυχρονισμού η Ελλάδα με όφελος έως 450 εκατ. ευρώ
Όφελος από 150 έως 450 εκατ. ευρώ τη δεκαετία 2021-2030 θα έχει η Ελλάδα από την ένταξη της Ελλάδας στις επιλέξιμες χώρες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, που ψηφίστηκε χθες στην Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων.

Όπως τονίζει ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ενέργειας, σκοπός είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων εκσυγχρονισμού ενεργειακών συστημάτων και επενδύσεων ενεργειακής αποδοτικότητας στα φτωχότερα κράτη μέλη. Η αρχική πρόταση της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στις χώρες αυτές δεδομένου ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Οκτωβρίου 2014, αφορά  στις χώρες που το έτος 2013 είχαν ΑΕΠ κάτω από το 60% του μέσου όρου του ευρωπαϊκού (η Ελλάδα, από το 2014 και μετά έχει ΑΕΠ μικρότερο του 60% του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ). 

Κλείσιμο
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την τροπολογία που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη και τη συνεργασία σχεδόν όλων των Ελλήνων Ευρωβουλευτών ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στο νέο Ταμείο Εκσυγχρονισμού του Ηλεκτροπαραγωγικού Τομέα που δημιουργείται για την περίοδο 2021 - 2030. Η προϋπόθεση για να συμμετάσχει μία χώρα στο εν λόγω ταμείο είναι το ΑΕΠ της να βρίσκεται κάτω από το 60% του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου το 2013. Η Ελλάδα
τη χρονιά εκείνη βρισκόταν λίγο πάνω από το 60% ενώ το 2014 έπεσε στο 59%, με αποτέλεσμα όμως να μην μπορεί να επωφεληθεί από την εξαίρεση αυτή. Για το λόγο αυτό η Τροπολογία που κατατέθηκε, προσθέτει ως χρονιά υπολογισμού τόσο το 2014 όσο και το 2015.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, κρίνονται ως θετικά για τη χώρα μας, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, άλλα και απο τη ΔΕΗ.  Η απόφαση σφραγίζει το δικαίωμα της ΔΕΗ να έχει πρόσβαση στο καθεστώς εμπορίας ρύπων μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού.  Σύμφωνα με το υπουργείο, ωστόσο, εξαίρεση  αποτελεί η τροπολογία για τη συμπερίληψη της ναυτιλίας στο ETS, για την οποία η χώρα μας επιδιώκει παγκόσμια συμφωνία, στο πλαίσιο του IMO και σε συμφωνία με τη Σύμβαση για το  Δίκαιο της Θάλασσας.

Σημειώνεται ότι ανάλογες τροπολογίες είχαν κατατεθεί από όταν η Οδηγία για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων συζητιόταν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, χωρίς όμως να λάβουν την απαραίτητη πλειοψηφία.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πηγες, κινήθηκαν διαδικασίες για την κατάθεση της Τροπολογίας στην Ολομέλεια και τη συγκέντρωση των απαραίτητων υπογραφών. Μετά από αρκετές συναντήσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Ομάδας, αποφασίστηκε τελικά η υπερψήφιση της τροπολογίας από τους Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην υιοθέτησή της.Την τροπολογία υπέγραφαν ακόμα Έλληνες Ευρωβουλευτές από την Σοσιαλιστική Ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την Ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς.

Αναλυτικά, στην ψηφοφορία του ΕΚ αποφασίστηκαν τα ακόλουθα, θετικά για τη χώρα μας, στοιχεία:
Υπερψηφίστηκε η πάγια πρότασή μας να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις επιλέξιμες χώρες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων εκσυγχρονισμού ενεργειακών συστημάτων και επενδύσεων ενεργειακής αποδοτικότητας στα φτωχότερα κράτη μέλη. Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στις χώρες αυτές δεδομένου ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Οκτωβρίου 2014, αφορά  στις χώρες που το έτος 2013 είχαν ΑΕΠ κάτω από το 60% του μέσου όρου του ευρωπαϊκού (η Ελλάδα, από το 2014 και μετά έχει ΑΕΠ μικρότερο του 60% του μέσου ΑΕΠ της ΕΕ). Εφόσον τελικά υιοθετηθεί, θα έχει ως κέρδος ένα ποσό που εκτιμάται από €150 εκ. έως €450 εκ. τη δεκαετία 2021-2030.

Υπερψηφίστηκε η δημιουργία πρόσθετου ταμείου για την ενίσχυση των περιοχών παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, που ενδεχομένως να πληγούν από τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο.
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις που εξαιρούσαν τη βιομηχανία οικοδομικών υλικών από τους κλάδους που ενισχύονται, επειδή είναι ευάλωτοι σε «διαρροή άνθρακα», δηλαδή στον ανταγωνισμό από βιομηχανίες χωρών που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ETS. Οι προτάσεις αυτές θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην Ελληνική βιομηχανία οικοδομικών υλικών (τσιμεντοβιομηχανία, κεραμοποιίες, ασβεστοποιίες κλπ.) αφού, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, οι Ελληνικές βιομηχανίες, σε αντίθεση με το μέσο όρο της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής βιομηχανίας, έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα.
Τέλος, απορρίφθηκε η πρόταση για ταχύτερη μείωση των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η υιοθέτηση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Επικροτούμε τους Έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι, εντός του πλαισίου των πολιτικών τους ομάδων, έλαβαν υπόψη τους τις θέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, στις 19/12/2016 και στη σχετική επιστολή που απέστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Η συνεισφορά τους ήταν καθοριστική και αποδεικνύει ότι η συνεργασία σε θέματα που αφορούν στα συμφέροντα της χώρας είναι απαραίτητη προϋπόθεση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας. 

Η επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου η κρίσιμη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 28/2. Η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να κατορθώσει να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη στην παρούσα φάση της δύσκολης διαπραγμάτευσης, σεβόμενη απόλυτα τις δεσμεύσεις της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία των Παρισίων και τις σχετικές συμφωνίες του Συμβουλίου Κορυφής. 

Σταθερή μας επιδίωξη είναι η βέλτιστη προάσπιση των συμφερόντων της χώρας μας, με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, που αναμένεται στα τέλη του 2017. Στοχεύουμε σε μια δίκαιη και αποτελεσματική συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα», καταλήγει το υπουργείο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης