Ψάχνουν προ-συμφωνία «σωσίβιο» για να αποφευχθεί ναύαγιο στο Eurogroup

Ψάχνουν προ-συμφωνία «σωσίβιο» για να αποφευχθεί ναύαγιο στο Eurogroup

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών να βγει ένα θετικό ανακοινωθέν από Eurogroup που θα μιλάει για πρόοδο

Ψάχνουν προ-συμφωνία «σωσίβιο» για να αποφευχθεί ναύαγιο στο Eurogroup
Προ-συμφωνία «αντίδοτο» στην αβεβαιότητα επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποφευχθεί το ολοκληρωτικό «ναυάγιο» στο Eurogroup
της 20ης Φεβρουαρίου και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης το Μάρτιο.

Με τον Επίτροπο
Πιερ Μοσκοβισί
Κλείσιμο
στην Αθήνα και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
να δηλώνει (την Τρίτη)
ότι είναι αδύνατο ως... «αδιανόητο» να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν το Eurogroup της Δευτέρας, η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως έναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα. Και ο κ. Μοσκοβισί εμφανίζεται ως εγγυητής ότι τα πράγματα δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Από τη στιγμή που δεν επαρκεί ο χρόνος για την κανονική διαδικασία αναγκαστικά μπαίνουν μπροστά οι έκτακτες λύσεις. Η «νορμάλ» αλληλουχία των γεγονότων για το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει ως εξής: Πρώτα επιτυγχάνεται συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (Staff Level Agreement - SLA), δηλαδή σε επίπεδο τρόικας, και στη συνέχεια σφραγίζεται πολιτικά από το Eurogroup το οποίο δρομολογεί τις (συχνά χρονοβόρες) διαδικασίες για τις εκταμιεύσεις.

Αυτό το σενάριο δεν προλαβαίνουμε να το δούμε ως τη Δευτέρα καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί και παραμένουν ακόμη πολλές βασικές εκκρεμότητες σε επίπεδο τρόικας (αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακά κλπ.).

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο τρόπος για να αποτραπεί το σοκ ενός ναυαγίου το βράδυ της Δευτέρας είναι να βγει ένα θετικό ανακοινωθέν από το Eurogroup που θα λέει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Παράλληλα θα δίνεται χρόνος στις δύο πλευρές, κυβέρνηση και τρόικα, να τα βρουν πριν από ένα «τεχνητό» ορόσημο, για παράδειγμα μια έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group (Eurogroup σε επίπεδο συνεργατών των υπουργών Οικονομικών).

Η προ-συμφωνία, την οποία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκαλεί «πολιτική συμφωνία», είναι ο μόνος τρόπος να σωθούν τα προσχήματα. Ο κ. Μοσκοβισί έρχεται ουσιαστικά γι' αυτό το λόγο. Εν αναμονή του Επιτρόπου το κλίμα που επικρατούσε την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών ήταν ότι «μπορεί να συμβεί».

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης