Χρωστούν επτά στους δέκα δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ - Πάνω από ένα δισ. οι οφειλές

Χρωστούν επτά στους δέκα δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ - Πάνω από ένα δισ. οι οφειλές

Η παρέμβαση προς όφελος 73.194 οφειλετών προβλέπει «κούρεμα» των τόκων σε πρώτη φάση αλλά και του κεφαλαίου με κοινωνικά κριτήρια, καθώς και αύξηση του αριθμού των δόσεων έως και σε 250 δόσεις

Χρωστούν επτά στους δέκα δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ - Πάνω από ένα δισ. οι οφειλές
Νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που αποτελούν το 70% των δανείων επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας.

Η παρέμβαση προς όφελος 73.194 οφειλετών προβλέπει «κούρεμα» των τόκων σε πρώτη φάση αλλά και του κεφαλαίου με κοινωνικά κριτήρια, καθώς και αύξηση του αριθμού των δόσεων έως και σε 250 δόσεις προκειμένου ο χρόνος αποπληρωμής να επιμηκυνθεί σε έως και 20 χρόνια.

Πάντως, όσο καθυστερεί η σχετική υπουργική απόφαση, τόσο μεγαλώνει η «μαύρη τρύπα» του ΟΑΕΔ (στον οποίο έχει συγχωνευθεί ο ΟΕΚ) εξαιτίας των παλιών οφειλών. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το σύνολο των δικαιούχων μόνο 20.640 είναι ενήμεροι και πληρώνουν κανονικά. Αυτοί χρωστούν μόλις 282,5 εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα το 71% των δανειοληπτών έχουν «κοκκινίσει» τα δάνειά τους και χρωστούν συνολικά 1,276 δισ. ευρώ.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον Οργανισμό το συνολικό ποσό που θεωρείται πιθανό να εισπραχθεί μέσα από μια νέα ρύθμιση είναι 990 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο η νέα ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά στα δάνεια που δόθηκαν από ίδια κεφάλαια του Οργανισμού και όχι τα τραπεζικά δάνεια, για τα οποία ο ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο.

Παράλληλα, η υπουργός  Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου υπέγραψε απόφαση για τον καθορισμό ενιαίας τιμής μονάδας παραχώρησης στους δικαιούχους κατοικιών των οικισμών του τέως ΟΕΚ. Η υπουργική απόφαση αφορά σε 150 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα με 12.000 κατοικίες, για τις οποίες εκκρεμούσε επί χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις από το 1978, η έκδοση παραχωρητηρίων. Στην απόφαση προβλέπεται επίσης η αναθεώρηση των τιμών των κατοικιών για περίπου 5.000 οικιστές, οι οποίοι είχαν ήδη λάβει οριστικά παραχωρητήρια και αποπληρώνουν ακόμη το τίμημα, με τιμές μεγαλύτερες από αυτές που θα προκύψουν από την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης. Παράλληλα, η απόφαση απαλλάσσει τους οικιστές από έξοδα που μέχρι τώρα τους επιβάρυναν άδικα και μετακυλούσαν το υπερβάλλον κόστος κατασκευής σε αυτούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης