Χάος στην αγορά από τις ασάφειες για τα μπλοκάκια

Χάος στην αγορά από τις ασάφειες για τα μπλοκάκια

Ένας στους τέσσερις θα πληρώσει διπλάσιες ή και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με πέρυσι

Χάος στην αγορά από τις ασάφειες για τα μπλοκάκια
Ένας στους τέσσερις θα πληρώσει διπλάσιες ή και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με πέρυσι. Στα 120.000-130.000 έφτασαν τα μπλοκάκια που έκλεισαν τους τελευταίους μήνες. Μόνο το περιφερειακό τμήμα του ΟΑΕΕ στο κέντρο της Αθήνας διέγραφε όλο τον Ιανουάριο 40 ελεύθερους επαγγελματίες την ημέρα από 10 που ήταν ο μέσος όρος τις προηγούμενες χρονιές. Την ίδια ώρα, η τρίτη κατά σειρά διορθωτική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για τα μπλοκάκια έχει φέρει νέα αναστάτωση τόσο στους εργαζομένους όσο και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να καταλάβει τελικά τι ισχύει και πώς εφαρμόζεται.

Πρώτα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είδαν αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης - ΕΦΚΑ (που διαρκώς κρασάρει) τη θηλιά των εξοντωτικών εισφορών, ενώ το λεγόμενο «κίνημα της γραβάτας», οι «μαντιλάκηδες» του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, θα έρθει αντιμέτωπο με τη σοκαριστική πραγματικότητα αυτή την εβδομάδα.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους πληρώθηκαν έναντι τον μήνα Ιανουάριο μέχρι να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα των εισφορών, αφού εδώ και 20 ημέρες το υπουργείο Εργασίας κάνει διορθώσεις επί των διορθώσεων αναγνωρίζοντας την πρωτοφανή επιβάρυνση που τους επιβάλλει. Και όλα αυτά περίπου 15 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης μηνιαίας δόσης του χαρατσιού (28 Φεβρουαρίου).

Μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών που κρατάνε ανοιχτό το μαγαζί ή το μπλοκάκι τους για να βγάζουν ένα μεροκάματο θα συνεχίσει τη στάση πληρωμών ή θα πληρώσει έναντι (αφού έχουν το δικαίωμα). Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δέχεται την καταβολή εισφοράς «στο ύψος εκείνο που πραγματικά κατέβαλλαν και στο παρελθόν μέχρι να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα και θα μπορεί να τους θεωρεί ενήμερους από ασφαλιστική άποψη».

Οι υπάλληλοι, πάντως, περιμένουν σχετικές οδηγίες καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχουν εντολή να δίνουν ασφαλιστική ενημερότητα αν δεν εξοφληθεί όλο το ποσό. Επομένως, οι υποσχέσεις είναι προς το παρόν έωλες. Επιπλέον, το υπόλοιπο μέρος της εισφοράς επιβαρύνεται με προσαύξηση 8%, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οφειλές. Οι επαγγελματίες βιώνουν στιγμές απίστευτης τρέλας και αναρωτιούνται «γιατί δεν παίρνουν πίσω αυτό το τερατούργημα αφού και λουκέτα θα φέρει και μειωμένα έσοδα για το κράτος;».
Κλείσιμο

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης