Handelsblatt: Σχέδιο Κομισιόν - ΕΚΤ για κοινά «Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα» για το χρέος

Handelsblatt: Σχέδιο Κομισιόν - ΕΚΤ για κοινά «Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα» για το χρέος

Στόχος των ομολόγων αυτών θα είναι να μειωθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας για κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, αλλά και η διάδοση της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα

Handelsblatt: Σχέδιο Κομισιόν - ΕΚΤ για κοινά «Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα» για το χρέος
«Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα» είναι η πρόταση της Κομισιόν
για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους των χωρών της
Ευρωζώνης, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. 

Κλείσιμο
Η Κομισιόν επεξεργάζεται το σχέδιο αυτό σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
, ενώ στόχος των ομολόγων αυτών θα είναι να μειωθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας για κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, αλλά και η διάδοση της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα. Η Επιτροπή σχεδιάζει μια πρώτη ανακοίνωση του θέματος τον Μάρτιο, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. 

Ήδη πάντως η Γερμανία έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή της σε μια κοινή αντιμετώπιση του Ευρωζωνικού χρέους, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιηθεί από σύμβουλό του πως τα ευρωομόλογα πρόκειται να εφαρμοστούν «από την πίσω πόρτα».

Οι πιθανοί επενδυτές, δηλαδή οικονομικοί γίγαντες, όπως οι BlackRock, Morgan Stanley και Goldman Sachs εμφανίζονται επίσης σκεπτικοί.

Η γερμανική κυβέρνηση μάλιστα έχει ήδη ενημερώσει τις Βρυξέλλες πως είναι εναντίον μιας τέτοιας πρότασης, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ, κάτι που όμως δεν πτοεί την Επιτροπή, που έχει την στήριξη της ΕΚΤ. 

Ήδη η Τράπεζα έχει οργανώσει ομάδα εργασίας που θα δημοσιεύσει την έκθεσή της, δυο μέρες πριν την ανακοίνωση της Κομισιόν. Οι ειδικοί της ΕΚΤ στηρίζουν την ιδέα των Ασφαλών Ομολόγων, προκαλώντας αντιδράσεις από κάποια κράτη - μέλη, που πιστεύουν πως η κεντρική τράπεζα «δεν έχει καμία δουλειά να αναμειγνύεται υποστηρίζοντας την Κομισιόν στην δημιουργία νέων εργαλείων για την κρατική χρηματοδότηση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. 

Η Γερμανία έχει τονίσει την αντίθεσή της σε μια τέτοια ενέργεια, ενώ ειδικά η Ανγκελα Μέρκελ, το καλοκαίρι του 2012 είχε δηλώσει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί «όσο είμαι ζωντανή»! 

Όμως η Κομισιόν και η ΕΚΤ υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι, έχουν προχωρήσει με τις προτάσεις τους και η πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωσης του σχεδίου είναι η 25η Μαρτίου. 

Οι αντιρρήσεις πάντως δεν έρχονται μόνο από την Γερμανία. Στις 9 του περασμένου Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 100 επενδυτές άκουσαν τα σχέδια της Κομισιόν σε ειδική μυστική εκδήλωση στην Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας και στην μεγάλη τους πλειοψηφία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Handelsblatt, εξέφρασαν την διαφωνία τους, με εκφράσεις όπως: «Κάτι τέτοιο απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

Οι μεγαλύτερες επιφυλάξεις εξάλλου, εκφράζοναι από τις υπηρεσίες του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης που επισημαίνουν το εξής: Τα ομόλογα αυτά δεν μπορεί να θεωρούνται αξιόπιστες πηγές ανασρηματοδότησης, καθώς αν κανείς δεν τα αγοράζει καθώς θα θεωρούνται υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, τότε ολόκληρη η Ευρωζώνη δεν θα είναι ικανή να αυτοχρηματοδοτείται χωρίς παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα. 

Αυτή ακριβώς είναι και η ένσταση τόσο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών όσο και της Bundesbank, τονίζει η Handelsblatt και σημειώνει πως μετά τις αντιρρήσεις, οι Βρυξέλλες τροποποίησαν ελαφρώς την πρότασή τους: Οι ιδιωτικές τράπεζες θα εκδίδουν τα νέα ομόλογα μόνα εάν διαθέτουν κρατική προστασία κατά των κινδύνων. Εναλλακτικά, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορούν να παρέχουν τις εγγυήσεις, κάτι που ουσιαστικά θα σημαίνει πως δεν θα υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά από τα ευρωπαϊκά ομόλογα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης