Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης συνεδριάζει ο ESM

Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης συνεδριάζει ο ESM

Το Συμβούλιο των Διευθυντών του Μηχανισμού θα εξετάσει τη Δευτέρα τους κανόνες για ανταλλαγή ομολόγων, ανταλλαγές επιτοκίων και προσαρμογή χρηματοδότησης

Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης συνεδριάζει ο ESM
Ένα βήμα πριν την οριστικοποίησή τους βρίσκονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τον ESM, εφόσον τουλάχιστον δεν προκύψει νέα ανατροπή λόγω της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητος – ESM, την προσεχή Δευτέρα 23 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Διευθυντών του Ταμείου, για να ετοιμάσουν τους όρους και τους κανόνες για τα μέτρα που θα ληφθούν, μεταξύ των οποίων και για την τιμολόγηση και χρηματοδότησή τους, ξεκαθαρίζοντας πως το όποιο κόστος σχετίζεται με τα μέτρα θα το αναλάβει μόνη της η Ελλάδα και όχι τα άλλα κράτη μέλη, όπως προβλέπει και η Συμφωνία του
Eurogroup.

 
Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, το Συμβούλιο των Διευθυντών θα εξετάσει τους κανόνες που θα ισχύσουν για όλα τα παρακάτω μέτρα:

 
1) Ανταλλαγή ομολόγων: Νέοι τίτλοι σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν και θα αντληθεί ρευστό για να αντικαταστήσει τα κυμαινόμενου επιτοκίου ομόλογα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο και το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα θα μειωθεί.

 
2) Ανταλλαγές επιτοκίων: Το Ταμείο θα εμπλακεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, προκειμένου να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει το επιτοκιακό ρίσκο η χώρα, ώστε να μη κινδυνεύσει να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

 
3) Προσαρμογή χρηματοδότησης:  Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές δόσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα ταιριάζουν με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων. Αυτό θα σταθεροποιήσει επίσης το επιτοκιακό κόστος για τη χώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης