Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ: «Τρέχουν» να προλάβουν στην κυβέρνηση για να μην πουλήσουν το 100%

Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ: «Τρέχουν» να προλάβουν στην κυβέρνηση για να μην πουλήσουν το 100%

60 ημέρες αγωνία για την κυβέρνηση, επώδυνος ο συμβιβασμός για τη ΔΕΗ

Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ: «Τρέχουν» να προλάβουν στην κυβέρνηση για να μην πουλήσουν το 100%
Υπό την εποπτεία των συστημικών τραπεζών θα είναι πλέον η ΔΕΗ, αφού η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να εκχωρηθούν στις τράπεζες απαιτήσεις έναντι εταιρικών πελατών της εταιρείας ηλεκτρισμού και πρόσθετες διασφαλίσεις, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, η συμφωνία που έκανε το ελληνικό δημόσιο, προκείμενου οι τράπεζες να μην τινάξουν στον αέρα την ιδιωτικοποίηση, αδικεί τη ΔΕΗ, αφού όχι μόνον δίνει άνευ ανταλλάγματος το 51% του ΑΔΜΗΕ στην Εταιρεία Συμμετοχών, όχι μόνον δεν μειώνεται ο  δανεισμός της, αλλά υποχρεώθηκε να βάλει ενέχυρο στις τράπεζες μέρος από τωρινά και μελλοντικά έσοδα εταιρικών της πελατών, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ (ή και 500 εκατ. ευρώ). 

Γιατί, όμως, θεωρείται συμβιβασμός;  Η ΔΕΗ  καλείται να αποπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει πιστωτικές γραμμές ύψους 640 εκατ. ευρώ και η συμφωνία αυτή των τραπεζών συνιστά θετική εξέλιξη ως προς το πρόβλημα ρευστότητας και ανοίγει το δρόμο για την εξόφληση του εταιρικού ομολόγου που λήγει το Μάιο. Δηλαδή,  εκτός από τις εγγυήσεις που θα δοθούν για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ μπορεί να προχωρήσει σε εκχώρηση και άλλων απαιτήσεων έναντι πελατών προκειμένου να εξασφαλίσει από τις τράπεζες επιπλέον μεσοβραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση. Οι τράπεζες, ουσιαστικά, ζήτησαν ως εγγύηση για το νέο δάνειο των 200 εκατ. ευρώ, την εκχώρηση ισόποσων απαιτήσεων που έχει η εταιρεία έναντι πελατών της. 

Κλείσιμο
Τα τρία βήματα πώλησης του ΑΔΜΗΕ, η «σπαζοκεφαλιά» με το ΤΑΙΠΕΔ και η συμμετοχή στο Χρηματιστήριο

Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, χθες, έδωσε την έγκρισή της στα τρία βήματα που προβλέπουν οι διαδικασίες απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα τη σύσταση της εταιρείας συμμετοχών, της Ενεργειακής Συμμετοχών - ΕΝΣΥΜ. Σε αυτήν η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και την εισφορά σε είδος στους μετόχους της.

Εδώ συμβαίνει το εξής παράξενο: Με το νέο σχήμα, μέτοχος στην ΕΝΣΥΜ γίνεται και το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο το Δημόσιο έχει μεταβιβάσει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ. Το 51% του μεριδίου του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ διασφαλίζεται μόνον με τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Πως διασφαλίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα πωλήσει το μερίδιό του;  Να σημειωθεί ότι η Ενεργειακή Συμμετοχών - ΕΝΣΥΜ θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. 

Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες “σπαζοκεφαλιά” θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί  ως το τέλος Μαρτίου, διαφορετικά το Μνημόνιο προβλέπει την πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ.
Βέβαια, δεν έχουν αποκλειστεί μελλοντικά εμπόδια. Μετά τις χθεσινές αποφάσεις της γενικής συνέλευσης υπάρχει ένα περιθώριο 60 ημερών όπου οι μέτοχοι δικαιούνται να εκφράσουν την γραπτή διαφωνία τους με τις αποφάσεις και να προκαλέσουν εμπλοκή στην απόσχιση.Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση ξένων πιστωτών, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων και οι επιστολές

Μετά από τετραήμερο παρασκήνιο, λοιπόν,  οι εκπρόσωποι του δημοσίου, των τραπεζών και της ΔΕΗ κατέληξαν στη συμβιβαστική αυτή φόρμουλα. Χθες, λίγο μετά τις 18.00, όταν επαναλήφθηκαν οι εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, μετά την ολιγόωρη διακοπή,  αναγνώστηκε η νέα επιστολή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Tράπεζα Πειραιώς και Eurobank προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη , με κοινοποίηση και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι τράπεζες ανέφεραν, μεταξύ άλλων ότι «εξετάζουν θετικά την κάλυψη του υφιστάμενου Κοινοπρακτικού Δανείου της ΔΕΗ με λήψη εξασφαλίσεων (παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της ΕΝΣΥΜ, εκχώρηση γεγενημένων και μη απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της, κ.λπ.) συνολικού ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι τέσσερις τράπεζες προτίθενται να εξετάσουν τη χορήγηση μεσο-βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης προς τη ΔΕΗ σε κοινοπρακτική βάση με εξασφάλιση ισόποσης εκχώρησης απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της, καθώς και λοιπούς όρους που θα συμφωνηθούν».

Βέβαια, στην πρώτη επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, στις 11/01/17, οι τράπεζες έριξαν βόμβα στα θεμέλια της ιδιωτικοποίησης, όπου ήταν και η αιτία για την αναβολή της απόφασης για τον ΑΔΜΗΕ στη συνέλευση της 12ης Ιανουαρίου. Οι τράπεζες αμφισβητούσαν την οικονομική δυνατότητα της ΔΕΗ να εξοφλήσει τα δάνειά της μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τη μεταφορά της πλειοψηφίας στο δημόσιο χωρίς την είσπραξη του ανάλογου τιμήματος και στο πλαίσιο αυτό διατύπωναν ευθέως επιφυλάξεις για την αναχρηματοδότηση κοινοπρακτικού δανείου ύψους 2,2 δισ. ευρώ που έχουν χορηγήσει.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης