PROTOTHEMA

Οικονομία

Με απόφαση του ΥΠΟΙΚ

Μέχρι 13 Απριλίου παρατείνεται η υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες

Μέχρι 13 Απριλίου παρατείνεται η υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες

Η προθεσμία έληγε στις 15 Ιανουαρίου

Με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού κατατέθηκε στη Βουλή η παράταση υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες. Σύμφωνα με την τροπολογία που συνυπογράφουν ο υπ. Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής και υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος οι δηλώσεις θα γίνονται δεκτές ως τις 13 Απριλίου. 


Η απόφαση για την αναστολή ήλθε μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για την αναστολή υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων των μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των δικαστών. Μετά τις αποφάσεις αυτές, στη κυβέρνηση έκριναν ότι το σύστημα συνολικά θα κριθεί ανεπαρκές κι αποφάσισαν την παράταση της υποβολής για δύο μήνες.

Και στην νέα απόφαση του τμήματος Αναστολών, γίνεται αναφορά στον κίνδυνο των σοβαρών επιπτώσεων στο πρόσωπο των κρατικών λειτουργών που μπορεί να υποστούν «βλάβη μη επανορθώσιμη» σε περίπτωση διαρροών ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων. Ουσιαστικά οι δικαστές δείχνουν ότι ανησυχούν σοβαρά για τις προδιαγραφές ασφαλείας του συστήματος υποβολής των δηλώσεων «πόθεν έσχες», υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε αναδίπλωση.

Δείτε τα σχετικά έγγραφαΠαπαγγελόπουλος: Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε την τροποποίηση

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος καταθέτοντας την τροπολογία για την παράταση υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες, η ρύθμιση κατατέθηκε μετά από προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας δικαστικών και ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών και εξήγησε οτι η κυβέρνηση οφείλει να αναμένει την τελική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υπογράμμισε οτι οι δικαστές ζητούν να εξαιρεθούν απο την διαδικασια επικαλούμενοι λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφαλείας για να σχολιάσει στην συνέχεια πως «επικαλούνται τα συγκεκριμένα επχειρήματα αν και οι δηλώσεις τους δεν αναρτώνται στο διαδύκτιο όπως των πολιτικών».

Ειδικότερα ο κ Παπαγγελόπουλος ειπε πως η κυβερνηση «οδηγήθηκε σε αυτή την τροποποίηση μετά τις προσφυγές από δικαστικές ενώσεις και κι από ότι ακούω και οι καναλάρχες προσέφυγαν στο ΣτΕ και έχει εκδοθεί απόφαση για αναστολή της διάταξης μέχρι την έκδοση αποφάσεως. Πιθανολογώ μέχρι τότε θα έχει εκδοθεί η απόφαση ΣτΕ και η κυβέρνηση θα προχωρήσει αναλόγως».

Στο ερώτημα δε του κ Γιάννη Μανιατη για το αν μπορει να υπάρξει νεα παράταση λόγω μη καθαρογραφής ο υπουργος άφησε αιχμές για τους ρυθμούς της δικαιοσύνης λέγοντας " και τι να κάνουμε; να την παρατείνουμε κι αλλο εκ των προτέρων; Μη μιλήσω καλυτερα! υπάρχει δυστοκία στην καθαρογραφή. θέλω να πιστεύω οτι δεν θα φέρουμε άλλη παράταση".

Επίσης απαντώντας στον κ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για το σκεπτικό των προσφύγων δικαστών και καναλαρχών άφησε νεα "καρφιά" κατα δικαστών λέγοντας "οι καναλάρχες προτίθενται να καταθέσουν, οι δικαστές δεν θα ήθελα αναφερθώ στους λόγους δεν είμαι αρμόδιος να σας πω εγώ τις αιτιάσεις τους . Κάνουν λόγο για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων. Αν και είναι πρώην συνάδελφοι και δεν θέλω να σχολιάσω τις προσφυγές να σας πω πως και θέματα ασφαλείας αφορούνμολονοτι δεν αναρτώνται των δικαστών στο διαδίκτυο ενώ των πολιτικών αναρτώνται"

 

Πιο οξύς στην κριτική του για τους δικαστές και τους καναλαρχες εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης χαρακτηριζοντας "γελοία" τα επιχειρήματα περι διαρροής των προσωπικών δεδομένων που περιλαμβάνουν τα ποθεν εσχες.

" το ηλεκτρονικό σύστημα είναι διαβλητό. Η τεχνική υπόσταση είναι απολύτως γελοία Ολοι έχουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε google  και στην aplle" ειπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει "είναι καθαρά μία δυσπιστία μίας μερίδας πολιτειακής εξουσίας σε άλλο μέρος της πολιτειακής εξουσίας– η Βουλή πρέπει να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της και την ίδια της την υπόσταση αλλιώς είμαστε ένα κλωτσοσκούφι σε κάθε πρωινάδικο και πρωινό πάνελ"

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Απορία11/01/201716:31

Μπορεί κάποιος να μου υποδείξει σε ποιο αντίστοιχο site υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, και ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία, οι αντίστοιχοι υπόχρεοι της Γερμναίας; Της Γαλλίας; Της Μεγάλης Βρεττανίας; Των ΗΠΑ; (μου αρκεί μια περίπτωση)

Απάντηση
Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος11/01/201716:29

Τι είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος; Ότι όλοι έχουν τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο; Ξέρει κανέναν που έχει βγάλει το Ε9 του στο διαδίκτυο; Τις τραπεζικές του καταθέσεις; Τα μετρητά και τα τιμαλφή; Επικοινωνεί;

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία