Bofa Merrill Lynch: Ο «μποναμάς» Τσίπρα μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών

Bofa Merrill Lynch: Ο «μποναμάς» Τσίπρα μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών

Είναι ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας με τους πιστωτές και έχει θέσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σε κίνδυνο, αναφέρει ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας

Bofa Merrill Lynch: Ο «μποναμάς» Τσίπρα μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών
Μετά την προειδοποίηση της Moodys για στάση πληρωμών, το καμπανάκι του κινδύνου "χτυπά" και η Bofa Merrill Lynch μέσω του newmoney.gr, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την επιλογή να δαπανήσει την υπεραπόδση του πλεονάσματος, καθώς όπως αναφέρει "έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα" και λειτούργησε εις βάρος της ολοκλήρωσης της
αξιολόγησης
. Η καθυστέρηση ξυπνά μνήμες της περσινής πολύμηνης διαπραγμάτευσης που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο και ως εκ τούτου απειλεί την κυβερνητική εικόνα, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια εξόδου του Αλέξη Τσίπρα.

«Το χειρότερο δυνατό» σενάριο είναι να βαλτώσει η διαπραγμάτευση και να συρθεί επί μακρόν, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση. Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι μια τέτοια προοπτική θα σημάνει μεγάλη υποχώρηση και αδυναμία να εξέλθει η ελληνική οικονομία από την κρίση, απειλώντας έτσι ξεκάθαρα το αφήγημα της κυβέρνησης και σε πρόωρες εκλογές.
Κλείσιμο

"Είναι ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας με τους πιστωτές και έχει θέσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σε κίνδυνο, έχει καθυστερήσει την τρέχουσα αξιολόγηση περαιτέρω", αναφέρει χαρακτηριστικά στο newmoney.gr ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας στο Λονδίνο Αθανάσιος Βαμβακίδης και εξηγεί πως εξαιτίας της καθυστέρησης η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα και θα αναγκαστεί να αποδεχθεί μια χειρότερη συμφωνία.

Είναι σαφές λοιπόν πως, για ακόμα μία φορά, ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό πλανάται πλέον απειλητικά ως απόρροια της πολύμηνης παράτασης της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ύστερα και από τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, όπου οι Θεσμοί εξέφρασαν την ενόχλησή τους για τις μονομερείς παροχές του πρωθυπουργού. Ο πάγος που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για «πολιτική λύση» προκαλεί έντονο προβληματισμό και αναζωπυρώνει τις εικασίες για πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, η αβεβαιότητα που προκαλεί η πολιτική εικόνα της χώρας, σε συνδυασμό με την έλλειψη μεταρρυθμίσεων και την επιβολή λιτότητας, οδηγεί το επενδυτικό κλίμα σε αρνητικά επίπεδα και και καθυστερεί την επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως σχολιάζουν αναλυτές.

"Δυστυχώς, αυτή η αναθεώρηση του προγράμματος φαίνεται πως δεν διαφέρει από τις προηγούμενες, με ισχυρές διαφωνίες και κακή επικοινωνία, έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα και αναγκαστεί να αποδεχθεί μια χειρότερη συμφωνία από ό, τι είχε στα χέρια της νωρίτερα", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Βαμβακίδης Επικεφαλής Bofa Merrill Lynch στο Λονδίνο. Μιλώντας στο newmoney.gr, υπογραμμίζει ότι η αβεβαιότητα και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων κρατά την ελληνική οικονομία στον πάτο.

Επιρρίπτει ευθύνες επίσης στην ελληνική κυβέρνηση για την επιλογή να δαπανήσει την υπεραπόδση του πλεονάσματος, καθώς όπως αναφέρει "έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα". "Είναι σαφής παραβίαση της συμφωνίας με τους πιστωτές και έχει θέσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκε πρόσφατα από το Eurogroup σε κίνδυνο, έχει καθυστερήσει την τρέχουσα αξιολόγηση περαιτέρω, έρχεται σε αντίθεση με τα ελληνικά αιτήματα για την ελάφρυνση του χρέους, και είναι άδικο προς το μεγάλο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων στις οποίες επιχειρήσεις η ελληνική κυβέρνηση οφείλει δισεκατομμύρια", επισημαίνει ο κ. Βαμβακίδης.

Διαβάστε περισσότερα στo newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης