Χάνεται η συμμαχία με την Κομισιόν από τις εξαγγελίες Τσίπρα

Χάνεται η συμμαχία με την Κομισιόν από τις εξαγγελίες Τσίπρα

Αιφνιδιασμός και αμηχανία στις Βρυξέλλες μετά τις παροχές προς συνταξιούχους και νησιώτες για το ΦΠΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Χάνεται η συμμαχία με την Κομισιόν από τις εξαγγελίες Τσίπρα
Αιφνιδιασμό και αμηχανία προκάλεσε η κίνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στις παροχές προς συνταξιούχους και νησιώτες για το ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες στη δυσκολότερη θέση μεταξύ των θεσμών βρέθηκε η Κομισιόν και ιδιαίτερα ο αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος ήταν και η μοναδική «φωνή» μεταξύ των θεσμών που υποστήριζε ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα επί σειρά ετών και 4,5 δισ ευρώ επιπλέον μέτρα είναι πολύ δύσκολα επιτεύξιμα στηρίζοντας έτσι τη θέση της Ελλάδας.

Η πλευρά της Κομισιόν υποστήριζε ότι χρειάζεται να «εξομαλυνθούν» οι συγκεκριμένοι στόχοι προκειμένου να είναι πιο εφικτοί. Η προσπάθεια τους όμως αυτή δύσκολα θα έχει συνέχεια μετά τον αιφνιδιασμό που υπέστησαν με το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση, κάνοντας μία κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης «εξουδετέρωσε» τον μοναδικό σύμμαχο που είχε στο στρατόπεδο των θεσμών και μάλιστα σε μία συγκυρία όπου η δεύτερη αξιολόγηση παρουσιάζει προβλήματα και χρειάζεται έντονες διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστούν.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει ότι θα προχωρήσει σε κάποιες εξαγγελίες, όπως είχε το δικαίωμα, από τη στιγμή που η χώρα είχε επιτύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση για το είδος των εξαγγελιών. Ταυτόχρονα σημείωναν με έμφαση, ότι και ο χρόνος που επελέγη είναι εσφαλμένος. Όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι εξαγγελίες θα έπρεπε να γίνουν τον Απρίλιο, μετά τον έλεγχο των στόχων της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να είναι δεδομένο ότι θα υπερβούν το στόχο. Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τώρα έγινε παροχολογία επί προβλέψεων.

Διαβάστε περισσότερε στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης