Ανακούφιση για τα «προσφυγονήσια» από το «πάγωμα» του ΦΠΑ

Ανακούφιση για τα «προσφυγονήσια» από το «πάγωμα» του ΦΠΑ

Πρόκειται «αναμφίβολα για ένα σωστό και δίκαιο μέτρο» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης

Ανακούφιση για τα «προσφυγονήσια» από το «πάγωμα» του ΦΠΑ
«Aνάσα» ανακούφισης σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και τα νησιά της άγονης γραμμής φέρνει η χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού περί ''παγώματος'' της αύξησης του ΦΠΑ στα νησία του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου που έχουν πληγεί από το προσφυγικό
. Σε συνέχεια μάλιστα της χθεσινής ανακοίνωσης του Α. Τσίπρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Α. Ανδρεάδης σχολίασε ότι πρόκειται «αναμφίβολα για ένα σωστό και δίκαιο μέτρο».

Επιχειρηματίες και τουριστικοί φορείς είχαν στείλει αλλεπάλληλες επιστολές στο κυβερνητικό επιτελείο ζητώντας τη μη εφαρμογή του μέτρου, όπως και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με το επιχείρημα μάλιστα ότι το όφελος από την αύξηση των εσόδων θα ήταν ανύπαρκτο, με τη ζημιά στις τοπικές οικονομίες να είναι πολλαπλάσια.

Κλείσιμο
Χαρακτηριστική ως προς το τελευταίο ήταν η παρατήρηση από πλευράς των φορέων και των ξενοδόχων της Λέσβου ότι ο διαχρονικός και μέχρι σήμερα συνολικός ετήσιος ΦΠΑ Φυσικών και Νομικών Προσώπων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κυμαίνεται μεταξύ του 0,3% και 0,5% του αντίστοιχου ΦΠΑ χώρας! «Τούτο σημαίνει ότι η αύξηση ΦΠΑ θα «εισέφερε» στο δημόσιο κορβανά, πολύ λιγότερα απ' όσα θα του στερούσε»!

Την κατάσταση που επικρατεί στα ''προσφυγόπληκτα'' νησιά εκφράζει η τελευταία επιστολή με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό στις 7 Δεκεμβρίου από τους φορείς τη Κω, οι οποίοι επισημαίνουν ότι μετά από τις ακατάσχετες προσφυγικές ροές του 2015, το νησί, η οικονομία του οποίου εξαρτάται σχεδόν εξολοκλήρου από τον τουρισμό, δέχτηκε ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα καθώς αλλοιώθηκε η τουριστική εικόνα του. «Η καλοκαιρινή περίοδος του 2016 τελείωσε με μια πρωτοφανή καθίζηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.

Η μείωση αυτή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν οι επιχειρηματίες του νησιού δεν προχωρούσαμε σε γενναίες εκπτώσεις, φτάνοντας τις τιμές σε επίπεδο κόστους, προκειμένου να αυξήσουμε τη ζήτηση. Λύση που όμως κινείται σε λανθασμένες βάσεις καθώς προσελκύει επισκέπτες χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, με αποτέλεσμα τις μεγάλες οικονομικές απώλειες στον επιχειρηματικό κόσμο. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε τη μοναδική μας όμως διέξοδο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της πρωτοφανούς καθίζησης του τουριστικού μας προϊόντος.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να επισημάνουμε πως οι επιχειρήσεις όχι μόνο δεν μπόρεσαν να ενσωματώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις στις τιμές τους, αλλά αναγκαστήκαμε να τις απορροφήσουμε στο 100% και να προχωρήσουμε σε επιπλέον μείωση τιμών... Και βεβαίως στον ξενοδοχειακό κλάδο, τα συμβόλαια για την περίοδο του 2017 έχουν ήδη υπογραφεί με σχετικά μειωμένες τιμές και στην καλύτερη περίπτωση με τις ίδιες τιμές του 2016». Στα παραπάνω προβλήματα έρχονται να προστεθούν και η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων, η συσσώρευση χρεών στην εφορία, σε ασφαλιστικούς φορείς και σε τράπεζες, αλλά και το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν περάσει στα «κόκκινα δάνεια» (ειδικά μετά από την επιβάρυνση των τραπεζικών επιτοκίων).

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης