Η επόμενη ημέρα για τον ΔΕΣΦΑ

Η επόμενη ημέρα για τον ΔΕΣΦΑ

Νέο "αγκάθι"στην αξιολόγηση, το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης - Το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup  της 5ης Δεκεμβρίου και θα αποσαφηνιστούν οι όροι του διαγωνισμού, που αναμένεται να προκηρυχθεί αρχές του 2017

Η επόμενη ημέρα για τον ΔΕΣΦΑ
«Τρέχει» και δεν φτάνει  η κυβέρνηση, μετά το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, καθώς καλείται άμεσα να προετοιμάσει την επανεκκίνηση της διαδικασίας. Η αποτυχία ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους Αζέρους επενδυτές, που αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης, προκάλεσε εκνευρισμό στους Θεσμούς, με αποτέλεσμα να ζητήσουν  πιο αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τις πωλήσεις και των άλλων ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ κλπ).  

Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, όπου το θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και θα αποσαφηνιστούν οι όροι του διαγωνισμού, που αναμένεται να προκηρυχθεί αρχές του 2017. Πλέον, το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πηγές, επιδιώκει να πείσει τους  δανειστές για πώληση μικρότερου ποσοστού της εταιρείας,  διενεργώντας έναν διαγωνισμό στα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ, όπου το 51% θα παραμείνει στο Δημόσιο και θα διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή μόνο ένα 25%-30%.

Παρά το αρνητικό επενδυτικό κλίμα που προκάλεσε η αποχώρηση των Αζέρων και Ιταλών επενδυτών, κυβερνητικές πηγές  μεταφέρουν ένα κλίμα αισιοδοξίας και καλλιεργούν προσδοκίες για έναν επιτυχή νέο διαγωνισμό τονίζοντας ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ από τον Διαχειριστή συστήματος φυσικού αερίου της Ρουμανίας Transgaz, ενώ επανέρχεται στο παιχνίδι ο βέλγικος διαχειριστής Fluxys. Τη συμμετοχή τους στον ΔΕΣΦΑ αναμένεται να επανεξετάσουν και τα ΕΛΠΕ. Στελέχη της ρουμανικής Transgaz βρέθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες και είχαν επαφές τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο διαγωνισμό και δήλωσαν  διατεθειμένοι να καταβάλουν το τίμημα 400 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Socar.

Κλείσιμο
Να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 η Transgaz υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της συνεργασίας των ευρωπαϊκών διαχειριστών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, όπως επίσης και βέλγικος  Διαχειριστής Fluxys, o οποίος έχει υπογράψει επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΔΕΣΦΑ από το 2014.

Μετά το διαγωνισμό του 2013 η Κομισιόν έχει ζητήσει, προκειμένου να εγκρίνει τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar, η εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν να παραχωρήσει ποσοστό τουλάχιστον 17% σε ευρωπαϊκή εταιρεία, για λόγους συμμόρφωσης με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ για την ενέργεια και τον ανταγωνισμό. Έτσι, η Fluxys σε κοινοπραξία με την ισπανική Enagas κατέθεσε τότε το ενδιαφέρον της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης