WSJ: «Είναι το 2016 ένα νέο 2014 για την Ελλάδα;»

WSJ: «Είναι το 2016 ένα νέο 2014 για την Ελλάδα;»

Η αμερικανική οικονομία αναφέρεται σε συγκεκριμένες «στιγμές» τόσο του 2014 όσο και του 2016, με στόχο να απαντήσει στο ερώτημα «Είναι το 2016 ένα νέο 2014 για την Ελλάδα;».

WSJ: «Είναι το 2016 ένα νέο 2014 για την Ελλάδα;»
Τις ομοιότητες και τις διαφορές για την ελληνική οικονομία αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μεταξύ 2014 και 2016, σκιαγραφεί η «Wall Street Journal» σε ένα άρθρο γνώμης, το οποίο υπογράφει η δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, Νεκταρία Σταμούλη.

Στο δημοσίευμα, αφού πρώτα καταγράφονται οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση και τις προθέσεις Ευρωπαίων δανειστών αλλά και
ΔΝΤ, η αρθρογράφος αναφέρεται σε συγκεκριμένες «στιγμές» τόσο του 2014 όσο και του 2016, με στόχο να απαντήσει στο ερώτημα «Είναι το 2016 ένα νέο 2014 για την Ελλάδα;».
Κλείσιμο

Τα κοινά σημεία


2014: Στα μέσα Νοεμβρίου, η στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας ανακοίνωσε την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη μετά από μία εξαετία ύφεσης, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 1,7% κατά το γ' τρίμηνο. Λίγες εβδομάδες μετά, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προσπαθούσε να κλείσει την αξιολόγηση, αποκάλεσε τις απαιτήσεις των δανειστών «παράλογες και αβάσιμες». Ο κ.
Σαμαράς ανέμενε κάποια μέτρα για το χρέος, όπως και η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας αντιμετωπίζει με τον τρόπο που μας αντιμετώπισαν... όταν όλα κατέρρεαν», ανέφερε και λίγες ημέρες αργότερα δρομολόγησε προεδρικές εκλογές που οδήγησαν σε γενικές εκλογές και στην ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ
.

2016: Η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 1,8% στο γ' τρίμηνο. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπει στον κόπο να συζητήσει παράλογες απαιτήσεις», κυρίως εάν αυτές σχετίζονται με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Προειδοποίησε ότι μια πιθανή αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της χώρας για την δεύτερη αξιολόγηση «μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές».
Σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάλεσε τους πιστωτές να εμπιστευτούν την ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαφορές


2014: Με τη δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε ανασχηματισμό, αντικαθιστώντας μεταρρυθμιστές υπουργούς με λαϊκιστές. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, η κυβέρνηση της Ελλάδας εξόργισε τους πιστωτές καταθέτοντας ένα σχέδιο προϋπολογισμού χωρίς την έγκριση τους. Η στήριξη για το αντικαθεστωτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχόταν να καταργήσει τα μέτρα λιτότητας, αυξανόταν.

2016: Για να επιταχυνθούν οι συνομιλίες με τους πιστωτές, στις αρχές Νοεμβρίου ο κ. Τσίπρας ανασχημάτισε την κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τους «εχθρούς» των μεταρρυθμίσεων με μεταρρυθμιστές. Η κυβέρνηση κατέθεσε το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2017, αφού πρώτα ήρθε σε συνεννόηση με τους πιστωτές και είχε, παράλληλα, «κλείσει» όλα τα χρηματοδοτικά κενά. Όπως και η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτός αντιμέτωπος με μια μεγάλη πτώση στις δημοσκοπήσεις. Αλλά αυτή τη φορά, δεν υπάρχει κάποιος «ήρωας» κατά των μνημονίων να περιμένει τη σειρά του.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης