Στουρνάρας: Δεν πιστεύω στη θεωρία «τώρα ή ποτέ» για το ελληνικό ζήτημα

Στουρνάρας: Δεν πιστεύω στη θεωρία «τώρα ή ποτέ» για το ελληνικό ζήτημα

Στη συνέντευξή του στο Bloomberg εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ενώ τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προσαρμογής

Στουρνάρας: Δεν πιστεύω στη θεωρία «τώρα ή ποτέ» για το ελληνικό ζήτημα
Αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει “λευκός καπνός” απ' το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εμφανίζεται ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας. Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και παράλληλα εκτίμησε ότι θα είναι τελικά πιο εύκολη μία συμφωνία για το χρέος, αφού «είμαστε πολύ κοντά στα επίπεδα διατηρησιμότητα του». Γι αυτό μάλιστα εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν δραστικά μέτρα ελάφρυνσης ενώ τάσσεται υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προσαρμογής.

«Όλα είναι έτοιμα για την 5η Δεκεμβρίου αλλά από την εμπειρία μου ακόμα και εάν υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση δεν θα έχει σημασία. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να κλείσει τη β' αξιολόγηση. Επομένως πιστεύω ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα βγει «λευκός καπνός», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ερωτηθείς δε εάν η συνεδρίαση του Eurogroup έχει το χαρακτήρα «τώρα ή ποτέ» για το ελληνικό ζήτημα τόνισε: «δεν πιστεύω σε θεωρίες 'τώρα ή ποτέ' όμως είναι η αλήθεια είναι πως σε αυτή την περίπτωση ισχύει το 'νωρίτερο το καλύτερο'», είπε αναφερόμενος στις πολιτικές προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τον επόμενο χρόνο.

Κλείσιμο
Πάντως ο ίδιος απέφυγε να συνδέσει το ιταλικό δημοψήφισμα, που θα διενεργηθεί μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, με το ελληνικό ζήτημα. Ερωτηθείς εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επισκιάσει το ελληνικό ζήτημα ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι είναι δύο διαφορετικά πραγματα. «Η ατζέντα για την Ελλάδα έχει κλείσει. Οι οικονομικές εξελίξεις είναι καλύτερες τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε δημοσιονομικό, οπότε μην τα μπερδεύουμε», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ, δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ελπίζω το ΔΝΤ να μείνει. Όλοι θέλουν το ΔΝΤ να μείνει», απάντησε σχετικά.

Φωτογραφία: Το backstage της συνέντευξης Στουρνάρα


Χρέος και QE
Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε πως πλέον ο ορισμός της «διατηρησιμότητας του χρέους» είναι διαφορετικός. «Σήμερα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει πάνω απ' το 15% του ΑΕΠ της στην εξυπηρέτηση του χρέους. Και νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό. Δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση απ' αυτό. Επομένως θεωρώ ότι τα μέτρα για το χρέος δεν θα είναι δραστικά».

Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας «για εμάς, την Ελλάδα, είναι καλύτερο να προσδιοριστούν από τώρα όλα τα μέτρα. Το θέλουν όλοι, οι επενδυτές, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια». 

Ερωτηθείς για το πότε θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως αυτό θα το αποφασίσει το ΔΣ. «Ας δούμε πώς θα πάει στις 5 Δεκεμβρίου και εάν έχουμε κάτι απτό για το χρέος θα δούμε...»

Τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» αποτελούν μεγάλη πρόκληση αλλά και μεγάλη ευκαιρία, αφού μπορεί να ενισχύσει τα Κεφάλαια τους. Χαρακτήρισε την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» ως απόλυτη προτεραιότητα.

«Εάν οι τράπεζες ανταποκριθούν στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει για τη μείωση των κόκκινων δανείων δεν θα χρειαστούν νέα Κεφάλαια. Το αντίθετο, θα αυξηθούν. Και οι στόχοι που θέσαμε είναι ρεαλιστικοί.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα «οι τράπεζες ήταν θύμα της κρίσης». Ωστόσο τόνισε ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. «Πλέον είναι σε καλή κατάσταση. Είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και έχουν επαρκείς προβλέψεις. Επίσης τα δύο τελευταία τρίμηνα βλέπουμε και θετική εξέλιξη στην πορεία των NPLs. Άρα τα πράγματα λοιπόν πάνε καλύτερα και για τις τράπεζες. Επίσης είναι κερδοφόρες».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης