Στη Βουλή ο «φορομπηχτικός» προϋπολογισμός για να ψηφιστεί 10 Δεκεμβρίου

Στη Βουλή ο «φορομπηχτικός» προϋπολογισμός για να ψηφιστεί 10 Δεκεμβρίου

«Φορτωμένος» με επιπρόσθετα βάρη 2,5 δισ. ευρώ για τους Έλληνες φορολογουμένους - Προβλέπει περικοπές κρατικών δαπανών κατά 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που ανεβάζει το «κόστος» της λιτότητας στα τέσσερα δισ.

Στη Βουλή ο «φορομπηχτικός» προϋπολογισμός για να ψηφιστεί 10 Δεκεμβρίου
«Φορτωμένος» με επιπρόσθετα βάρη για τους Έλληνες φορολογουμένους κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και όχι από τον υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και θα διεξαχθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Στην Ολομέλεια θα εισαχθεί την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, για να ψηφιστεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Κλείσιμο
Ο προϋπολογισμός προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και περικοπές κρατικών δαπανών 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και παρά τις ισχυρές επιφυλάξεις των δανειστών για τις αντοχές των πολιτών να πληρώνουν τα πολύ υψηλά φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός, η κυβέρνηση υπερακοντίζει τους στόχους του Μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ (3,05 δισ. ευρώ), αλλά και τις προ μηνός προβλέψεις της στο προσχέδιο που είχε καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή για πρωτογενές 1,8% του ΑΕΠ (3,15 δισ. ευρώ), ανεβάζοντας τον πήχη για πλεόνασμα στα 3,2 δισ. ευρώ το 2017.
 
Ο στόχος για υψηλότερο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, τίθεται από το οικονομικό επιτελείο σαν ασφαλιστική δικλείδα για να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» σε περίπτωση που η Eurostat αμφισβητήσει εκ των υστέρων το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως συνέβη ήδη για το 2015 που το μείωσε από 0,7% που ανακοινώθηκε την άνοιξη, σε μόλις 0,2% τελικά.
 
Για να τα επιτύχει αυτά, προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2017, στόχος που χαρακτηρίζεται από τους οικονομικούς αναλυτές σαν υπερφιλόδοξος (πχ το ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κλπ.
 
Ο προϋπολογισμός θέτει σαν βάση ότι το 2016 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 0,8% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης 0,6% στο προσχέδιο και έναντι δέσμευση για 0,5% του ΑΕΠ στο Μνημόνιο.

1_ΚΕΦΑΛΑΙΟ

~1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

1_ΚΕΦΑΛΑΙΟ

2_ΚΕΦΑΛΑΙΟ

3_ΚΕΦΑΛΑΙΟ

4_ΚΕΦΑΛΑΙΟ

5_ΚΕΦΑΛΑΙΟ

5_ΚΕΦΑΛΑΙΟ_20_11_16









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης