Ντομπρόβσκις: «Βαρίδι στην ανάπτυξη των κρατών τα μεγάλα δημόσια χρέη»

Ντομπρόβσκις: «Βαρίδι στην ανάπτυξη των κρατών τα μεγάλα δημόσια χρέη»

Την εκτίμηση ότι «η Κομισιόν είναι πλέον το υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης» διατύπωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας ότι 15 κράτη μέλη συνεχίζουν να έχουν προβλήματα με τον προϋπολογισμό τους - Καμπανάκι για την Κύπρο 

Ντομπρόβσκις: «Βαρίδι στην ανάπτυξη των κρατών τα μεγάλα δημόσια χρέη»
Τις ετήσιες προβλέψεις ανάπτυξης της Ευρωζώνης ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον Επίτροπο Βάλντις Ντομπρόβσκις να τονίζει πως «ζούμε σε περιόδους αργής οικονομικής δραστηριότητας, και γεωπολιτικών κινδύνων» και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων
Πιέρ Μοσκοβισί να συμπληρώνει πως 15 κράτη μέλη της Ευρωζώνης συνεχίζουν να έχουν πιθανά προβλήματα με τον προϋπολογισμό τους.  

Ο Λετονός Επίτροπος ανέφερε πως η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης παραμένει αργή και βασίζεται σε τρείς ουσιαστικούς παράγοντες – την αύξηση επενδύσεων, την συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την συνέχεια των σωστών δημοσιονομικών πρακτικών.

Σημαντικός κίνδυνος για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη είναι πάντως τα υψηλά δημόσια χρέη, αλλά ευτυχώς παρατηρείται μια μείωση των δημοσιονομικών ελλειμάτων από το 2% το 2016 στο 1.7% το 2017. Παράλληλα ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις τόνισε πως υπάρχει και πρόβλημα στην Ευρωζώνη με την απορρόφηση διαρθρωτικών κεφαλαίων και υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης τους.
Κλείσιμο

Πιέρ Μοσκοβισί: «Υπουργείο οικονομικών Ευρωζώνης πλέον η Επιτροπή»


Από τη πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομιών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτηρίζοντας ως Ευρωπαικό ΥΠΟΙΚ την Επιτροπή, ανακοίνωσε πως έπειτα από την εξέταση της Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης για το 2017, 15 κράτη μέλη παρουσιάζουν ποσοστά απόκλισης από τους στόχους του συμφώνου σταθερότητας. 

«Η ανάκαμψη δεν έχει επιταχυνθεί ακόμα, υπάρχει ακόμα αρκετό αχρησιμοποίητο εργατικό δυναμικό και κεφάλαιο και η αβεβαιότητα είναι μεγάλη» σημειώνεται στην έκθεση.

Η Κομισιόν δεν αναφέρει ρητά την Γερμανία, αλλά από την στιγμή που η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία δίνουν μάχη για να τηρήσουν τα όρια για το έλλειμμα, το Βερολίνο είναι το μόνο που έχει το δημοσιονομικό περιθώριο και τη βαρύτητα για να κάνει τη διαφορά.

Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε πως η έκκληση για πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική αφορά κυρίως τις χώρες που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο. «Όσοι έχουν δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να δαπανήσουν και να επενδύσουν περισσότερα για τους ίδιους αλλά και για το καλό των υπολοίπων» σημείωσε.

Σε κίνδυνο απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους της Επιτροπής συνεχίζεται να βρίσκεται η Κύπρος μαζί με άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Λιθουανία και η Φινλανδία. 

O Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η Κύπρος συνεχίζει να έχει σημαντική απόκλιση από τους στόχους του συμφώνου σταθερότητας και ως προς το δημοσιονομικό της έλλειμμα και συνεπώς υπάρχει ο ορατός κίνδυνος να πρέπει να λάβει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στο μέλλον. 

Υπενθυμίζουμε πως η Επιτροπή εξετάζει τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, δηλαδή την έκδοση συστάσεων δύο φορές το χρόνο για τα δημοσιονομικά των κρατών μελών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, έχει συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη και προβλέπει την διαρκή τους συμμόρφωση με δημοσιονομικούς στόχους οι οποίοι κρίνονται βιώσιμοι για την ανάπτυξη και την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων. 

Η διαρκής μη συμμόρφωση με το σύμφωνο έχει συνέπειες φυσικά με τη μορφή παγώματος των διαρθρωτικών κεφαλαίων της ΕΕ ή ακόμα και πρόστιμα επί του ΑΕΠ. 

Η Επιτροπή θα εξετάσει εκ νέου το ζήτημα και στο Eurogroup του Δεκεμβρίου και την Άνοιξη του 2017 έτσι ώστε να λάβει αποφάσεις για τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Θετική εξέλιξη πάντως είναι πως η Επίτροπος Απασχόλησης Μαριάν Θύσσεν ανέφερε πως η Κύπρος βλέπει μια αισθητή βελτίωση στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μαζί με την Ισπανία.

Στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους προϋπολογισμούς της Ισπανίας και Πορτογαλίας, με τον Επίτροπο Μοσκοβισί πάντως να ξεκαθαρίζει πως έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια από τη πλευρά της Πορτογαλίας. 

Η Ιταλία η οποία έχει σημαντικές διαφωνίες με την Επιτροπή και γενικότερα τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς σχετικά με τον προϋπολογισμό της, φαίνεται να έχει κάποια κατανόηση από τον Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος αναγνώρισε τα επιπλέον κόστη που επιφέρει η προσφυγική κρίση και οι πρόσφατοι σεισμοί. 

Αίσθηση κάνει πάντως πως οι χώρες που βρίσκονται αρκετά μακριά από μια δημοσιονομική απόκλιση για πρώτη φορά ενθαρρύνονται να ξοδέψουν περισσότερα από τον προϋπολογισμό τους για την ενθάρρυνση επενδύσεων και την δημιουργία ανάπτυξης. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης