​«Ορθοπεταλιά» έως το επόμενο Eurogroup για τη νέα κυβέρνηση

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν ξανά, από σήμερα κιόλας, οι αλλαγές στα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια και το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης


​«Ορθοπεταλιά» έως το επόμενο Eurogroup για τη νέα κυβέρνηση
Τα διαπιστευτήρια της νέας κυβέρνησης καταθέτει στο Eurogroup
σήμερα o υπουργός Οικονομικών, κύριος
Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να αποδείξει ότι μετά και τις αλλαγές των υπουργών που χειρίζονται τα θέματα που θα κρίνουν την β΄αξιολόγηση (νέες εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων) είναι εφικτό να κλείσει η διαπραγμάτευση έως και το επόμενο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, ώστε από την επομένη να ξεκινήσει η συζήτηση για την ρύθμιση του χρέους.

Κλείσιμο
Η πορεία της διαπραγμάτευσης θα είναι τρίτο θέμα στην ατζέντα στης σημερινής συνεδρίασης της Ευρω-ομάδας, καθώς από τον Σεπτέμβριο ήδη είχε διαφανεί ότι θα αποτελέσει έναν σταθμό μόνο​,​ πριν την επιστροφή των ελεγκτών στις 14 Νοεμβρίου για μία εβδομάδα και ​το τελευταίο Eurogroup ​της χρονιάς.

Όπως αποκάλυψε και η επιστολή
Ντάισελμπλουμ την περασμένη εβδομάδα, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν ξανά, παρά τις αλλαγές προσώπων, από σήμερα κιόλας:

- Οι αλλαγές στα εργασιακά, με την νέα υπουργό Εργασίας κυρία Αχτσιόγλου να αναλαμβάνει πλέον τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα «παζάρια» για τις αλλαγές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις ομαδικές απολύσεις, το«μοντέλο Δανίας» για τους απολυμένους, τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ανταπεργίες.

-Τις ιδιωτικοποιήσεις, μετά και την αποχώρηση από το υπουργικό σχήμα του κ. Πάνου Σκουρλέτη, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα επιτάχυνσης για τις οριστικές αποφάσεις για την τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ. Επίσης θα πρέπει το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει υπό την σκέπη του νέου υπερ-Ταμείου  Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, χωρίς την παρουσία του κυρίου Πιτσιόρλα στην ηγεσία του. Αν και υπουργοποιήθηκε, εκφράζονται ερωτηματικά για το εάν ο διάδοχός του θα προσφέρει όσα μπόρεσε να κάνει ο ίδιος, στον ενάμισι χρόνο που είχε αναλάβει τον ευαίσθητο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

-Τα «κόκκινα» δάνεια όπου, μετά την αποχώρηση από το υπουργείο Οικονομίας του κυρίου Γιώργου Σταθάκη, θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ θα προωθηθούν και νέες αλλαγές του ΟΟΣΑ στην αγορά.

-Το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που συνδυάζεται και με την πορεία των δημοσιονομικών, καθώς δεν έγιναν φέτος περικοπές 400 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, ενώ θα χρειαστούν και άλλες το 2017 για να καλυφθεί το κονδύλι για χορήγηση του ΚΕΑ.

Μέτρα λαμβάνονται επίσης στον τομέα των τραπεζών, της δημόσιας διοίκησης, την κατάρτιση και παρακολούθηση του προϋπολογισμού με το νέο μεσοπρόθεσμο, για το επιχειρηματικό κλίμα και την εκπαίδευση.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης