«Πάρτι» φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα

«Πάρτι» φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα

Εξωφρενικές περιπτώσεις με αποκλίσεις ακόμα και 4,5 εκατ. ευρώ ή μηδενικό (!) μηνιαίο τζίρο, την ώρα που η πληρότητα στα δωμάτια ξεπερνούσε το 90%

«Πάρτι» φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα
Μεγάλη φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια κατά την καλοκαιρινή περίοδο εντόπισε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω διασταυρώσεων που διενήργησε μεταξύ των στοιχείων που αποδεικνύουν τις πληρότητές τους και τις δηλώσεις τους στην εφορία.

Τα στοιχεία παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της ΓΓΔΕ.

Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν αποκλίσεις δηλωθέντων εσόδων από τα εκτιμώμενα πραγματικά έσοδα, ύψους τεσσάρων εκατ. ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είχε δηλωθεί μηνιαίος τζίρος μηδέν ή κάποιων δεκάδων ευρώ, την ώρα που ο εκτιμώμενος πραγματικός ανερχόταν σε 180.000 ευρώ.

Κλείσιμο
Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε, τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησαν την έρευνά τους από ένα αρχείο 2.123 καταλυμάτων, με βάση στοιχεία που ελήφθησαν και από το υπουργείο Τουρισμού. Από αυτά, τα 1.545 ήταν ξενοδοχεία και τα 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Τα 901 καταλύματα τηρούσαν διπλογραφικά βιβλία, κάτι που σημαίνει ότι οι δηλώσεις ΦΠΑ του Ιουνίου θα έπρεπε να υποβληθούν τον Ιούλιο και τα 1.180 απλογραφικά, ενώ 42 είτε δεν τηρούσαν βιβλία ή ήταν ασαφές σε ποια κατηγορία βιβλίων ανήκαν.

Το επόμενο βήμα για τα στελέχη της ΓΓΔΕ ήταν να συλλέξουν πληροφορίες για την πληρότητα των καταλυμάτων αυτών μέσω των ιστοσελίδων τους στο Ίντερνετ, μέσω του booking.com ή δια τηλεφώνου. Μέσω της διαδικασίας αυτής διαπίστωσαν τις πληρότητές τους, αλλά και τις υψηλότερες και χαμηλότερες τιμές, με τις οποίες χρέωναν τους πελάτες τους.

Στη συνέχεια έγινε διασταύρωση με τις δηλώσεις ΦΠΑ των καταλυμάτων αυτών τον Ιούλιο. Ειδικότερα, με βάση τις δηλώσεις ΦΠΑ των 901 επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία, εντοπίστηκε δείγμα 525 καταλυμάτων με πλήρη στοιχεία, από τα οποία προέκυψε ότι:

- 53 καταλύματα είτε δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ είτε υπέβαλαν μηδενική δήλωση ΦΠΑ. Σε δέκα εξ αυτών έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

- 64 είχαν απόκλιση πάνω από 100.000 ευρώ στα δηλωθέντα έσοδά τους.

- 384 είχαν αποκλίσεις χαμηλότερες από 100.000 ευρώ, αλλά πολύ χαμηλά δηλωθέντα έσοδα

Μεταξύ των περιπτώσεων ήταν και κάποιες με αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εσόδων και εκτιμώμενων πραγματικών έως 4,5 εκατ. ευρώ μόνο για το μήνα Ιούλιο.

Επίσης, υπήρξαν ενδεικτικές περιπτώσεις, όπου ο τζίρος ήταν 18.000 ευρώ το μήνα και τα συγκεκριμένα καταλύματα είχαν δηλώσει έσοδα είτε μηδέν είτε 174 ευρώ, την περίοδο που εμφάνισαν πληρότητα πάνω από 90%.

Ο Γιώργος Πιτσιλής κάλεσε τους επαγγελματίες του χώρου είτε να δηλώσουν τα πραγματικά τους έσοδα εντός της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ -που λήγει την προσεχή Δευτέρα- είτε να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω Airbnb.

Δείτε εδώ τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τη φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης