Άγρια κόντρα Ντράγκι - Σόιμπλε για την νομισματική πολιτική

Άγρια κόντρα Ντράγκι - Σόιμπλε για την νομισματική πολιτική

Η ποσοτική χαλάρωση έχει βοηθήσει την γερμανική εξαγωγική μηχανή απάντησε ο Μάριο Ντράγκι στις δηλώσεις Σόιμπλε ότι η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της


Άγρια κόντρα Ντράγκι - Σόιμπλε για την νομισματική πολιτική
Στην αντεπίθεση εναντίον των επικριτών της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πέρασε ο  Μάριο Ντράγκι, αποκρούοντας όσους υποστηρίζουν ότι η ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια έχουν βλάψει να νοικοκυριά και έχει θρέψει την ανισότητα.

Σε ομιλία του στη Γερμανία ο κ. Ντράγκι απάντησε αιχμηρά πως οι επιλογές της EKT έχουν ενισχύσει την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, «κάτι που είναι πάντα «κοινωνικά προοδευτικό».

Τόνισε δε πως με το να διευκολύνει την παροχή δανείων στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει βοηθήσει στην αντιστροφή των ανισοτήτων που υπήρχαν στη δυνατότητα πρόσβασης σε ρευστότητα.

Κλείσιμο
Στην πράξη η ποσοτική χαλάρωση έχει βοηθήσει την γερμανική εξαγωγική μηχανή, καθώς έχει αποδυναμώσει το ευρώ, καθιστώντας τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια του κ. Ντράγκι ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, που κανονικά λήγει τον Μάρτιο. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο.

Λίγο νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε πως υπάρχει μία αυξανόμενη παγκόσμια πεποίθηση ότι η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της
.

Μιλώντας σε Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως αναφέρει το Reuters, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει υπερβολική ρευστότητα και υπερβολικό χρέος παγκοσμίως, στέλνοντας ένα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το διοικητικό συμβούλιό της επέλεξε πριν από λίγες ημέρες να παραπέμψει για τον Ιανουάριο τις αποφάσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ο Σόιμπλε, όπως και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι, έχουν επικρίνει αρκετές φορές την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι για υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης