Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής προωθούν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής προωθούν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία των σχέσεων με την Κίνα και τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν ως μπλοκ

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής προωθούν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα
Ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες επιβεβαίωσε τη βούληση της χώρας του να επιδιώξει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα. Μιλώντας στο Μπουένος 'Αιρες, ο Βάσκες αναφέρθηκε στη δυνατότητα επέκτασης μίας τέτοιας εμπορικής συμφωνίας και στις άλλες χώρες - μέλη της κοινής αγοράς της Νότιας Αμερικής (Mercosur).

Ως μέλος της Mercosur - που περιλαμβάνει επίσης την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα και την Παραγουάη -, η Ουρουγουάη δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται μονομερώς εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία των σχέσεων με την Κίνα και τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν ως μπλοκ.

Ο Βάσκες, ωστόσο, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον βραδύ ρυθμό, με τον οποίο κινείται η Mercosur. "Το καλύτερο για εμάς θα ήταν να προχωρήσουμε σε μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ως Mercosur, όπως κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Κίνα πρόσφερε πριν από έξι χρόνια στη Mercosur τη δυνατότητα υπογραφής μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και η Mercosur δεν έχει απαντήσει ακόμη", δήλωσε ο Βάσκες, προσθέτοντας:

Κλείσιμο
"Θα ήταν πολύ καλό, κατ' αρχήν, αν στην επόμενη σύνοδο της Mercosur θέσουμε το θέμα στο τραπέζι, το αναλύσουμε διεξοδικά και εξετάσουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ως μπλοκ. Στο μεταξύ, όμως, η Ουρουγουάη πρόκειται να διερευνήσει τον δρόμο αυτόν και τη δυνατότητα να φθάσει σε μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα".

Ο Μάκρι έδειξε κατανόηση στη θέση της Ουρουγουάης. "Κατανοούμε την άποψη της Ουρουγουάης, την ανάγκη της να ανοίξει αγορές για την παραγωγή της, καθώς παράγει δεκαπλάσιες ποσότητες τροφίμων από αυτές που χρειάζεται για εγχώρια κατανάλωση. Η Κίνα αποτελεί μεγάλη προοπτική γι' αυτή", δήλωσε, προσθέτοντας: "Έχουμε δεσμευθεί να παραμείνουμε ανοικτοί, αλλά και οι δύο συμφωνήσαμε ότι το καλύτερο θα ήταν να μπορέσουμε να προτείνουμε το θέμα αυτό και να το επιταχύνουμε εντός της Mercosur". Ο Βάσκεζ επισκέφθηκε την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν να προχωρήσουν σε μία στρατηγική συνεργασία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης