Δεκάδες πλειστηριασμοί εμπορικών ακινήτων σήμερα

Δεκάδες πλειστηριασμοί εμπορικών ακινήτων σήμερα

Αρνητικό σημάδι ως προς το μέλλον της διαπραγμάτευσης η άρνηση ψήφισης της τροπολογίας που κατέθεσε η ΝΔ για την προστασία της α΄ κατοικίας - Φόβοι και για την τελική άποψη της Τρόικας

Δεκάδες πλειστηριασμοί εμπορικών ακινήτων σήμερα
Ενώ η Τρόικα προς το παρόν δεν έχει ενημερωθεί κι αφού η κυβέρνηση φοβήθηκε μην της καταλογιστεί εκ μέρους των δανειστών μονομερής ενέργεια αρνήθηκε να κάνει δεκτή την τροπολογία της ΝΔ για την αναστολή των πλειστηριασμών
α΄ κατοικίας, για μια ακόμα Τετάρτη, θεσμικά τουλάχιστον, η πρώτη κατοικία χιλιάδων «κόκκινων» οφειλετών παρέμεινε απροστάτευτη έναντι των χρεών προς το Δημόσιο. Έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση των συμβολαιογράφων οι οποίοι με την απεργία τους εξασφάλισαν πως σήμερα δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί για να ανακουφιστεί η κοινωνία, όμως η αδυναμία εδώ και δέκα ημέρες της κυβέρνησης να φέρει ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο και το γεγονός πως η Τρόικα στέλνει τα δικά της διαφορετικά μηνύματα έχουν τη σημασία τους.

Ωστόσο θα προχωρήσουν άλλοι 30 πλειστηριασμοί που αφορούν (όχι α' κατοικία) διαμερίσματα, κατοικίες, αγροτεμάχια, καταστήματα και οικόπεδα, όπως 
Κλείσιμο
διαμέρισμα στο Μαρούσι για χρέος 9.000 ευρώ ή οικόπεδο 
για χρέος 5.686 ευρώ!

Δείτε αναλυτικά


Πρόκριμα των δυσκολιών που η κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει λοιπόν ήταν η άρνηση του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Κώστα Φωτάκη να αρνηθεί την τροπολογία που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε, προφανώς για να πιέσει ως προς την κατάδειξη της αδυναμίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει την πολυδιαφημισμένη για επικοινωνιακούς λόγους παρέμβαση της υπέρ των πολιτών με χρέη.

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνος Φωτάκης ο λόγος που δεν γίνεται δεκτή η τροπολογία είναι γιατί η ίδια ετοιμάζει συνολική παρέμβαση, στην οποία θα προχωρήσει άμεσα.

Η πρόταση της ΝΔ πρότεινε αναστολή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η κατάσχεση ακινήτων φορολογουμένων που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: 

α) το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του, 
β) το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 13.900 ευρώ για άγαμο, 23.600 για ζευγάρια, προσαυξημένα κατά 5.700 ευρώ για κάθε παιδί, 
γ) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία (3) τέκνα.
Κι αν υπήρξαν στην πρόταση αυτή μικ΄ρες διαφοροποιήσεις με ποσά προστασίας προς τα επάνω, το πνεύμα της ήταν ακριβώς το ίδιο με όσα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης είχε αφήσει να διαρρεύσουν περί την πρόθεση της κυβέρνησης. Εδώ λοιπόν είναι που εγείρονται ερωτηματικά και που επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα που φέρνουν την κυβέρνηση να είναι απροετοίμαστη και να φοβάται πως η Τροίκα δεν θα κάνει αποδεκτό ένα τέτοιο μέτρο.
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι συμβολαιογράφοι απέχουν σήμερα από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, όπως έκαναν και την περασμένη εβδομάδα δίνοντας ανάσα σε μια κυβέρνηση που δεν έχει πυξίδα για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ορισμένοι άλλοι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται κανονικά μετά από σχετική άδεια.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή  των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος ανακοίνωσε τη συνέχεια της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών για σήμερα  Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016, απαιτώντας παράλληλα, από την ελληνική πολιτεία:

α) την άμεση νομοθέτηση διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για χρέη προς το  Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, και τους ΟΤΑ, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς  τις τράπεζες και

β) τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών .

Ωστόσο, η  συντονιστική επιτροπή επισημαίνει στην ανακοίνωσή  της ότι κατ’ εξαίρεση και κατόπιν χορηγηθησομένης αδείας από τους   Συλλόγους ή τη συντονιστική  επιτροπή  των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος θα διεξάγονται οι εκούσιοι πλειστηριασμοί και οι πλειστηριασμοί με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων.

Επίσης θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί ευαίσθητων προϊόντων, τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, πλοίων, αεροσκαφών, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων και κινητών πραγμάτων.

Δεν παραλείπουν να επισημάνουν στην ανακοίνωσή τους οι συμβολαιογράφοι ότι: «είναι δεδομένο ότι η συμμετοχή του Συμβολαιογράφου στη διαδικασία του πλειστηριασμού είναι η μόνη που εγγυάται τη νομιμότητα της  διαδικασίας των πλειστηριασμών και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, χρήζει δε της προστασίας και του σεβασμού όλων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης