Στο τρίγωνο Αθήνα-Βρυξέλλες-Φρανκφούρτη κρίνεται η αξιολόγηση και το χρέος

Στο τρίγωνο Αθήνα-Βρυξέλλες-Φρανκφούρτη κρίνεται η αξιολόγηση και το χρέος

Ζυμώσεις και έντονο παρασκήνιο ενόψει της επιστροφής των ελεγκτών

 

Στο τρίγωνο Αθήνα-Βρυξέλλες-Φρανκφούρτη κρίνεται η αξιολόγηση και το χρέος
Φωτιά παίρνει η διαπραγμάτευση για την β΄αξιολόγηση και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η δράση μεταφέρεται πλέον σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη και, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος
, «όλοι μιλούν με όλους για να βρουν λύση». Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες  ως το τέλος Νοεμβρίου αναμένονται «καυτές», με την κυβέρνηση να πιέζεται «από φίλους και εχθρούς» να τελειώσει το συντομότερο με την β΄αξιολόγηση.
Κλείσιμο
 
Τον «τόνο» των εξελίξεων έδωσε από χθες ήδη ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί που δεσμεύτηκε να αναλάβει δράση για την υποστήριξη της Ελλάδας, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, όπως ζητά επιμόνως ο «σκληρός»
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Πέμπτη ή Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει τελικά η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων
στην Αθήνα με τους επικεφαλής των θεσμών και η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει μια καλή «έκθεση Συμμόρφωσης» τον Νοέμβριο​, που ​θ​α διαλύει τις μνήμες του 2015 και της περιόδου Βαρουφάκη, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους. 

Ακόμα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλά πλέον ​για «πρόοδο» της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αρκεί ​από μόνο του ​για να περάσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Στους «φίλους​» όμως φαίνεται πως ​«μετρά» η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από την Κομισιόν, και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ειδικό ρόλο σε αυτό έχει αναλάβει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κύριος Γιάννης Στουρνάρας, που ​είχε και χθες σύσκεψη με τους κ.κ. Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, πριν αναχωρήσει για την Φραγκφούρτη, μεταφέροντας μηνύματα και κάνοντας «λόμπινγκ» υπέρ της χώρας μας​ με τα «γεράκια» της Bundesbank και των άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο  της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ αύριο, Τετάρτη, και την Πέμπτη.
​​
​​Στην Φραγκφούρτη ​ο διοικητής της ΤτΕ ​θα συζητήσει για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), για την ανάγκη να ετοιμάσει το ΔΝΤ τη δική του έκθεση βιωσιμότητας του χρέους ώστε να συμφωνήσει να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και, στη συνέχεια, για την προοπτική ένταξης της Ελλάδος από το 2017 στο πρόγραμμα Ποσοστικής Χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι (στο οποίο οι άλλες χώρες βρίσκονται ήδη από το 2015).
 
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα να τελειώσει πριν τον Δεκέμβριο η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της β΄αξιολόγησης, ανάμεσα στα οποία όμως προβλέπονται αλλαγές στα Εργασιακά, κατάργηση φοροαπαλλαγών, η συμφωνία για το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2010 και τα μέτρα του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης