Φόρος 50% - 60% για να νομιμοποιηθεί το «μαύρο» χρήμα

Φόρος 50% - 60% για να νομιμοποιηθεί το «μαύρο» χρήμα

Κυβέρνηση και θεσμοί κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση ως προς το ποσοστό φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων

Φόρος 50% - 60% για να νομιμοποιηθεί το «μαύρο» χρήμα
Η Δευτέρα 17 Οκτωβρίου προβάλλει πλέον ως επικρατέστερη «ημέρα Χ» για την έναρξη της … «κυνηγητικής περιόδου» για την εφορία.


Από την ημερομηνία εκείνη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ξεκινήσει η «ομοβροντία» μέτρων με τα οποία η κυβέρνηση θέλει να κινητοποιήσει όσους το δυνατόν περισσότερους να σπεύσουν να πληρώσουν για να γλιτώσουν από τον έλεγχο της εφορίας. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μαζικούς ελέγχους και διασταυρώσεις με στοιχεία από καταθέσεις και λίστες, ρύθμιση για συμβιβασμό μεταξύ ελεγχομένων και εφορίας, αλλά και τη νομοθέτηση -ταυτόχρονα η ενδεχομένως στη συνέχεια- του νέου περιουσιολογίου.

Κλείσιμο
Τα νεότερα σενάρια για το σχέδιο εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων προβλέπουν την πληρωμή του 50% ως 60% της φορολογικής διαφοράς που προκύπτει μετά από έλεγχο καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων. Η «ταρίφα» της εφορίας, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, θα κυμαίνεται από 50% του κεφαλαίου αν δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος, 55% αν ο έλεγχος ξεκίνησε αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και 60% αν ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
 
Ένας τέτοιος συμβιβασμός όμως φαντάζει πολύ ακριβός για όσους δεν έχουν πραγματικά λόγους να φοβούνται πως θα ελεγχθούν, εάν θεωρούν ότι η χρηματική διαφορά έχουν νόμιμη προέλευση.
 
Αρμόδιες πηγές έλεγαν πως οι συζητήσεις και η συμφωνία με τους θεσμούς είναι κοντά. Άλλες πηγές έλεγαν όμως πως παραμένει στο τραπέζι και η άλλη εισήγηση που είχε γίνει γνωστή πριν λίγες εβδομάδες, για πληρωμή του φόρου της χρονιάς στην οποία δηλώνεται το εισόδημα, χωρίς επιβολή προστίμου αλλά με τόκο ίσο με τον πληθωρισμό φόρου, που οδηγεί  σε πληρωμή επιπλέον φόρου από 20% ή 30%  έως 50% και 60%, ανάλογα με τον φορολογικό συντελεστή της χρονιάς εκείνης και τον νόμιμο τόκο.

Όλα αυτά θα εξαγγελθούν ενώ, εκ παραλλήλου ή και νωρίτερα, θα έχουν ξεκινήσει οι διασταυρώσεις στοιχείων με το νέο λογισμικό που έχει εφοδιαστεί το υπουργείο Οικονομικών για να ελέγξει τις καταθέσεις των ετών 2002-2014. θα «Μένει να ορίσει την επίσημη ημερομηνία έναρξης η ΓΓΔΕ» ανέφερε χθες αρμόδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, δείχνοντας πως πιθανότατα αυτή θα είναι η 17η Οκτωβρίου.

Ήδη με εισαγγελική εντολή «ζεσταίνονται» υποθέσεις που αναμένεται να προκαλέσουν κρότο, που αναμένεται να κινητοποιήσει πολλούς να σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης