Νέο μέτωπο στην ευρωπαϊκή αβεβαιότητα οι τράπεζες

Νέο μέτωπο στην ευρωπαϊκή αβεβαιότητα οι τράπεζες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των τραπεζικών μετοχών αποτυπώνει καθαρά τη «σφαγή» που έχουν υποστεί από τις αρχές της χρονιάς: υποχώρηση σχεδόν 30%, κερδοφορία που παραπαίει, διαπραγμάτευση στο 0,7 της λογιστικής τους αξίας. 

Νέο μέτωπο στην ευρωπαϊκή αβεβαιότητα οι τράπεζες
Μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και εν γένει τον ευρωπαϊκό Νότο, νέος ασθενής της Ευρώπης ανακηρύσσεται συλλήβδην ο τραπεζικός κλάδος της Γηραιάς ηπείρου. Αυτός ο όρος ήταν ήδη αρκετά δημοφιλής από τον 19ο αιώνα ακόμα και χρησιμοποιείτο όταν μια χώρα ταλανιζόταν από οικονομικά προβλήματα. Το 2016 έγινε πλέον απόλυτα σαφές ότι ο ίδιος όρος δεν μπορεί να περιοριστεί στα εδαφικά σύνορα μιας και μόνο χώρας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των τραπεζικών μετοχών αποτυπώνει καθαρά τη «σφαγή» που έχουν υποστεί από τις αρχές της χρονιάς: υποχώρηση σχεδόν 30%, κερδοφορία που παραπαίει, διαπραγμάτευση στο 0,7 της λογιστικής τους αξίας. Οι φόβοι χτύπησαν «κόκκινο» τα τελευταία 24ωρα με το σφυροκόπημα στη μετοχή της Deutsche Bank που χθες έφτασε να χάνει περί το 8%, αλλά και την Commerzbank μετά τις ανακοινώσεις για χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας. Μια φήμη ωστόσο στάθηκε αρκετή για να μπορέσει η Deutsche bank να μαζέψει όλες τις εβδομαδιαίες απώλειες, κάνοιντας άλμα 14% στο χρηματιστήριο της Wall Street. Υπενθυμίζεται ότι χθες, τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν την είδηση ότι η γερμανική τράπεζα πάει σε συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για μείωση του προστίμου από τα 14 δισ. στα 5,4 δισ. δολ.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης