Πιέσεις στις χρηματαγορές λόγω Deutsche Bank

Πιέσεις στις χρηματαγορές λόγω Deutsche Bank

Πάνω από το 20% το 5ετές CDS της Deutsche Bank - Γιατί η γερμανική κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να κρατήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας... σε απόσταση

Πιέσεις στις χρηματαγορές λόγω Deutsche Bank
«Βαθαίνει» το sell off στη μετοχή της Deutsche Bank μετά το δημοσίευμα του περιοδικού Focus ότι η η καγκελάριος απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα κρατικής βοήθειας για την κεφαλαιακή στήριξη της DB ή την όποια ανάμειξη του Βερολίνου για μείωση του προστίμου – μαμούθ των 14 δισ. δολ. που ζητούν οι ΗΠΑ ως αποζημίωση από την τράπεζα, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Την Τρίτη, η μετοχή υποχωρεί τουλάχιστον 2,5%, ενώ το 5ετές CDS της έχει καταγράψει «άλμα» πάνω από 20%.

«Οι αγορές είναι νευρικές αλλά δεν υπάρχει ακόμα πανικός. Κάποια ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είναι πολύ υγιή και η αγορά το γνωρίζει. Μπορεί το καλοκαίρι τα πράγματα να ήταν ήρεμα αλλά τώρα έχουμε μπει για τα καλά στο "παιχνίδι" και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μεταβλητικότητα» τονίζει ο Guillermo Hernandez Sampere, επικεφαλής trading στην MPPM EK.

Κλείσιμο
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,5%, μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα της σημερινής συνεδρίασης. Ο τραπεζικός δείκτης STOXX Europe 600 banks υποχωρούσε κατά 1%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών της ευρωζώνης σημείωσε πτώση κατά 1,4%.

Η κατάρρευση της Deutsche Bank «στοιχειώνει» τη Μέρκελ και τις αγορές


Τον Απρίλιο του 2008, κατά το πρώτο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, η Καγκελάριος Μέρκελ κατά τους εορτασμούς για τα 54α της γενέθλια, υποδέχθηκε στην καγκελαρία στο Βερολίνο τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν. Οκτώ χρόνια μετά, η κυβέρνησή της κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να κρατήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας... σε απόσταση.

Μετά από μια σειρά συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και τράπεζας κατά την πάροδο των ετών, τα οικονομικά προβλήματα της Deutsche Bank είναι το τελευταία πράγμα που χρειάζεται η Μέρκελ, πόσο μάλλον την ώρα που σκέφτεται να επιδιώξει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία. Μετά τους τριγμούς που προκάλεσε το δημοσίευμα του περιοδικού Focus ότι η η καγκελάριος απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα κρατικής βοήθειας για την κεφαλαιακή στήριξη της DB ή την όποια ανάμειξη του Βερολίνου για μείωση του προστίμου – μαμούθ των 14 δισ. δολ. που ζητούν οι ΗΠΑ ως αποζημίωση από την τράπεζα, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, έσπευσε να βάλει φρένο στις φήμες ότι η τράπεζα μπορεί να ζητήσει κρατική βοήθεια.

Τι λένε αναλυτές της Wall Street

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα του Focus είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, με αποτέλεσμα χθες η μετοχή της τράπεζας να διολισθήσει περί το 7,5%, στα 10,55 ευρώ, φθάνοντας σε χαμηλό 20ετίας, ενώ το τελευταίο 12μηνο έχει απολέσει περίπου το 55% της αξίας της! Ακόμη χειρότερα, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι οποιοδήποτε πρόστιμο ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ θα εξωθήσει την τράπεζα να αναζητήσει επιπλέον κεφάλαια, αφού οι προβλέψεις για δικαστικές δαπάνες της τράπεζας περιορίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ. Σημειωτέον εκκρεμούν πάνω από 7.000 δικαστικές υποθέσεις!

«Είναι ασύλληπτο ότι κάποτε θα βοηθούσαμε τη Deutsche Bank με χρήματα των φορολογουμένων», ανέφερε ο Χανς Μίχελμπαχ, γερουσιαστής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών. «Αυτό θα οδηγούσε σε δημόσια κατακραυγή. Το πολιτικό οικοδόμημα θα έχανε κάθε αξιοπιστία αν η κυβέρνηση ενέδιδε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Για τη Μέρκελ, η όποια πολιτική δράση αυτή τη στιγμή, θα αποδεικνυόταν τοξική, καθώς αντιμετωπίζει, αφενός ουκ ολίγες δυσκολίες με το προσφυγικό, αφετέρου εσωκομματικές εντάσεις και μειωμένα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Επιπλέον, τυχόν επαναφορά μετά από χρόνια στο δόγμα «αυτή η τράπεζα είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει»», η πίεση για επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, και το φρένο στα τραπεζικά μπόνους, θα είναι πολύ δύσκολο να τα «πουλήσει» σε ένα εκλογικό σώμα που είναι ήδη ανήσυχο. Κάτι τέτοιο θα ερχόταν επίσης σε σύγκρουση με τους κανόνες που υπερασπίστηκαν Μέρκελ και Σόιμπλε ώστε να πείσουν τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι αποτελούν έναν τρόπο για να αποφεύγεται η διάσωση των τραπεζών από τους φορολογούμενους.

«Σε μια χρονιά εκλογών, οτιδήποτε υποδηλώνει ότι δίνονται χρήματα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα έρθει αντιμέτωπο με κριτική», αναφέρει ο Γιοργκ Ρόχολ, του ESMTστο Βερολίνο. Η όποια διάσωση «θα θεωρείτο ως αυτό ακριβώς που επικρίνει ο κόσμος – ότι τα κέρδη παραμένουν ιδιωτικά αλλά οι ζημιές μοιράζονται στην κοινωνία», αναφέρει.

Επιστρέφοντας ξανά για λίγο σε εκείνα τα γενέθλια της Μέρκελ το 2008, αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι είχε γίνει στόχος σφοδρής κριτικής για την πρόσκληση στον Άκερμαν. Αργότερα την ίδια χρονιά, η κυβέρνησή της είχε επιτεθεί στον Άκερμαν όταν ο τελευταίος είπε στο Spiegel Online ότι θα «ντρεπόταν» να πάρει κρατικά χρήματα. Τρία χρόνια μετά, στο οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ήρθαν σε σύγκρουση για το πώς θα διαχειριστούν την κρίση χρέους.

Από τυότε, η Μέρκελ προτίμησε να τηρήσει αποστάσεις. Κι όταν τα ηνία της DB ανέλαβε ο Τζον Κράιαν η Μέρκελ έδειξε να δυσανασχετεί όταν ρωτήθηκε αν ο ανασχηματισμός θα βοηθούσε να επανέλθουν τα προβληματικά οικονομικά της τράπεζας.

Από τη Βαυαρία δε, τόνισε ότι: «Θέλω να μπορεί η Beutsche Bank να λειτουργεί εύρυθμα. Λαμβάνει η ίδια τις αποφάσεις της, όπως και κάθε εταιρεία στη Γερμανία».

Χθες, η Deutsche Bank δήλωσε πως είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μόνη της. Και πάλι πάντως η Μέρκελ μπορεί να υποστεί πιέσεις να παρέμβει στη διένεξη με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά το πρόστιμο των 14 δισ.

Οικονομικοί αναλυτές πάντως τονίζουν ότι τα προβλήματα της Deutsche Bank ανάγονται αναπόφευκτα σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Παράλληλα, έχουν πυροδοτηθεί σενάρια ότι το αμερικανικό πρόστιμο ίσως έιναι αντίποινα στην απόφαση των Βρυξελλών τον περασμένο Αύγουστο να επιβάλλουν στην Apple 13 δισ. ευρώ φόρους αναδρομικά προς την Ιρλανδία.

Εξάλλου, όπως σημείωνε τον περασμένο Ιούνιο το ΔΝΤ, η Deutsche Bank μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά μεταξύ των άλλων τραπεζών στο συστημικό ρίσκο.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης