Κλείνει την πόρτα για κοινή «bad bank» η κυβέρνηση

Κλείνει την πόρτα για κοινή «bad bank» η κυβέρνηση

Οι δυσκολίες που υπάρχουν και τι σημαίνει αυτό για τα «κόκκινα» δάνεια - Τι απαντούν ανώτατοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας στα αιτήματα των τραπεζιτών - Το «παραθυράκι» που υπάρχει

Κλείνει την πόρτα για κοινή «bad bank» η κυβέρνηση
Την πόρτα για τη δημιουργία κοινής bad bank που θα απορροφήσει κόκκινα δάνεια
κλείνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Ειδικότερα ανώτατοι κύκλοι του υπουργείου, μετά τις συναντήσεις που είχαν σήμερα το πρωί με τους εκπροσώπους της τρόικας, ανέφεραν πως
«η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει και οι τράπεζες έχουν τα 'εργαλεία' που χρειάζονται και άρα εάν θέλουν να δημιουργήσουν μόνες τους bad bank είναι θέμα δικό τους».

Αυτό σημαίνει ότι σχεδιασμός για μία κοινή bad bank δεν πρόκειται να υπάρξει (κατά το πρότυπο της ιρλανδικής Nama) και η κυβέρνηση θα κινηθεί στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαραχθεί ήδη, δηλαδή της επίτευξης των στόχων μείωσης των προβληματικών δανείων που έχει τεθεί σε κάθε τράπεζα.
Κλείσιμο

Η κυβερνητική πλευρά θεωρεί πως προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει σημαντικά βήματα με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, τον κώδικα δεοντολογίας, τη συμφωνία με τους εταίρους για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι 140.000 ευρώ και άλλα, ενώ με τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα εταιρικά δάνεια αλλά και για περαιτέρω βελτιώσεις του πτωχευτικού κώδικα οι τράπεζες θα διαθέτουν ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την δυναμική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Η πίεση που ασκείται από την πλευρά του SSM να προχωρήσουν άμεσα οι τράπεζες στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι τεράστια και προφανώς το ενδεχόμενο κοινής bad bank, που αποτελεί αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης, θα προκαλούσε νέες καθυστερήσεις και περισσότερη από την ήδη υπάρχουσα σύγχυση. Επιπλέον το μεγάλο πρόβλημα με την ίδρυση bad bank είναι ποιος θα αναλάβει το κόστος χρηματοδότησης της. Αυτό ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μία τράπεζα να δημιουργήσει σε επίπεδο Ομίλου κάποιο εταιρικό σχήμα το οποίο να λειτουργήσει κατ' ανάλογο τρόπο μίας bad bank εφόσον, φυσικά, αντιμετωπίσει τα οικονομικές και τεχνικές προϋποθέσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Πηγή:
Newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης