Ξεκίνησε το «παζάρι» για τις ΔΕΚΟ και τα προαπαιτούμενα

Ξεκίνησε το «παζάρι» για τις ΔΕΚΟ και τα προαπαιτούμενα

Επί τάπητος και τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια - Ποιοι είναι οι Έλληνες που δεν θέλουν οι δανειστές να πλαισιώσουν τον Ζακ Λε Παπ - «Υπό συζήτηση» η λίστα με τις ΔΕΚΟ που θα μεταβιβαστούν στο Ταμείο

Ξεκίνησε το «παζάρι» για τις ΔΕΚΟ και τα προαπαιτούμενα
Για την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτουμένων, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ αλλά και για την έναρξη της β΄αξιολόγησης και τις αλλαγές στα Εργασιακά, συζητούν από τις 10:30 οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας κ.κ. Τσακαλώτος  και Σταθάκης, με τους επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Φραγκίσκο Ντρούντι της ΕΚΤ, Νικολά Τζιμαρόλι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος και την (άρτι αφιχθείσα)  Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.  Λίγο αργότερα το μεσημέρι στην κουβέντα μπαίνουν οι αλλαγές στην αγορά Ενέργειας, στην διαπραγμάτευση που ξεκινά με τον αρμόδιο υπουργό κ.Πάνο Σκουρλέτη.
 
Εμπλοκή ανέκυψε πάντως χθες, πριν καλά-καλά αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, στο θέμα των Ελλήνων που θα στελεχώσουν το νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Αν και δεν έγινε γνωστό ποια ακριβώς πρόσωπα πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος για τα πρόσωπα που θέλει να πλαισιώσουν τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ, τον οποίο οι δανειστές προορίζουν για επικεφαλής του Ταμείου, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΕΜΣ) έδειξαν πως έχουν τις δικές τους προτιμήσεις και δεν ενέδωσαν στις επιθυμίες της Αθήνας. Και η ελληνική πλευρά έδειξε όμως επιφυλακτική για τον δεύτερο ξένο (Ισπανό όπως ακούγεται) που προτείνουν οι δανειστές.
 
Ο  λόγος που γίνονται αυτά είναι προφανής: στο νέο πενταμελές συμβούλιο διοίκησης του υπερ-Ταμείου θα μετέχουν 2 μέλη της επιλογής των δανειστών και 3 της κυβέρνησης, αλλά οι αποφάσεις για την τύχη της δημόσιας περιουσίας θα λαμβάνονται με πλειοψηφία 4 προς 1. Η κόντρα κυβέρνησης και δανειστών αφορά στο ποιος θα ελέγχει το Ταμείο, αφού η ισορροπία «2 ξένοι προς 3 Έλληνες» απειλεί να βάζει φρένο σε κάθε απόφαση για τις αποκρατικοποιήσεις.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, «Τα Νέα» ένα από τα τρία αυτά πρόσωπα είναι σύζυγος βουλευτή της Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο είναι στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και το τρίτο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Και για τους τρεις όμως, οι θεσμοί έχουν θέσει βέτο, καθώς, όπως λένε για το στέλεχος της ΤτΕ, αλλά και για τη σύζυγο του βουλευτή, τίθεται θέμα ασυμβίβαστου, ενώ εκφράζουν και αμφιβολίες για το κατά πόσον έχουν τα κατάλληλα προσόντα ώστε να χειριστούν θέματα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Σημειώνεται ότι, τόσο ο πανεπιστημιακός, όσο και η σύζυγος του βουλευτή λέγεται ότι ανήκουν στη σφαίρα επιρροής Τσακαλώτου. Το θέμα πάντως μπλοκάρει τη σύσταση του Εποπτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, να εμπλακούν στις συζητήσεις τόσο ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, όσο και ο πρόεδρος τους Eurogroup, Γερμούν Ντάισελμπλουμ.

Το θέμα παραμένει ανοικτό, όπως και το ποιες νέες ΔΕΚΟ θα μεταφερθούν στην «προίκα» του Ταμείου. Παρότι κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «είμαστε κοντά» για συμφωνία, το "Τεχνικό Μνημόνιο" προβλέπει να περάσουν στο Ταμείο συγκεκριμένες ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές Υποδομές και Αττικό Μετρό) ενώ προχθές μόλις από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός έλεγε πως θα προασπιστεί «ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΑΘ».
 
Ερωτηματικά υπάρχουν και για το θέμα της ΔΕΗ. Ενώ  στη σελίδα 25 του κειμένου της συμφωνίας με τα συμπληρωματικά μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο, ορίζεται ότι εκτός από τις συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ) τα ΕΛΤΑ και το ΟΑΚΑ που εντάσσονται άμεσα στο υπερ-Ταμείο, από Σεπτέμβριο παίρνουν σειρά και ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) και ΕΑΒ, με νόμο που θα ψηφιστεί. Ωστόσο  ο κ. Τσακαλώτος αφαίρεσε τη ΔΕΗ την τελευταία στιγμή από αυτή τη λίστα των ΔΕΚΟ, λέγοντας πως θα υπάρξει διαπραγμάτευση επ' αυτών, αλλά στις 16 Ιουνίου, όταν ο ESM ενέκρινε τα προαπαιτούμενα, δημοσιοποίησε την λίστα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων (με ημερομηνία 26 Απριλίου 2016 όμως) στην οποία αναγράφεται ξεκάθαρα η πώληση 17% των μετοχών της ΔΕΗ.
 
Στο παζάρι για τα ενεργειακά  μπαίνει σήμερα και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης που θα συζητήσει με τους θεσμούς κορυφαία ζητήματα όπως η απελευθέρωσης  της αγοράς φυσικού αερίου, η υπογραφή των συμβάσεων της ΔΕΗ με τους μεγάλους καταναλωτές κ.ά.       
 
Τα προαπαιτούμενα σε αποκρατικοποιήσεις και εργασιακά και μαζί τους η κατάργηση των εκπτώσεων που ίσχυαν για τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και νέων επιστημόνων συγκαταλέγονται στα πλέον δύσκολα αυτού του κύκλου της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές αισιοδοξούν ότι θα ξεπερασθούν και ότι τόσο η ενδιάμεση όσο και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσουν πολύ γρήγορα. 
 
Καλύτερα εξελίχθησαν πάντως τα πράγματα χθες, στη διαβούλευση των δανειστών με τον Γενικό Γραμματέα Διαθφοράς, κύριο Γιώργο Βασιλειάδη, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν συστάσεις για ονομαστικοποίηση των κουπονιών από το πρώτο ευρώ και ο κ. Βασιλειάδης απάντησε ότι θα ρωτήσει την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αν αυτό είναι σύννομο. Επίσης, συζητήθηκε το νέο ηλεκτρονικό σύστημα «Πόθεν Εσχες» που θα ανοίξει τις πύλες του τον Οκτώβριο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pothen.gr. 


Επί τάπητος με τους θεσμούς και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Να επισπευθεί ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο επιθυμεί η κυβέρνηση και γι' αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ανοίγει το θέμα στις επαφές που ξεκίνησε από σήμερα με τους θεσμούς. 

Έτσι μετά την επισκόπηση του προγράμματος που θα κάνουν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης στην συνάντηση τους με τους επικεφαλής των θεσμών που είναι σε εξέλιξη, σειρά αναμένεται να πάρει και το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο της τροποποίησης του «νόμου Δένδια». Υπενθυμίζεται ότι ο «νόμος Δένδια» αφορούσε τις ρυθμίσεις οφειλών των επιχειρήσεων, συγκεκριμένου τζίρου, σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Παράγοντας του υπ. Οικονομίας δήλωνε, πριν τη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, ότι η τροποποίηση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου και μεγέθους, ενώ δεν διευκρίνισε αν η αναμόρφωση θα αφορά και «κούρεμα» στο κεφάλαιο του δανείου εκτός από τις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» στόχος είναι το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο ως τις αρχές Οκτωβρίου ώστε να ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις των οφειλών επιχειρήσεων.

Όπως είχε διαρρεύσει απ' το υπ. Οικονομίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι διατάξεις του νέου πλαισίου θα προβλέπουν «κούρεμα» μέρους ληξιπρόθεσμων δανείων αλλά και οφειλών (προσαυξήσεις και πρόστιμα) προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με διαδικασίες που μπορούν να κρατούν από δύο έως και τέσσερις μήνες.

Τις «πακέτο» - διαγραφές θα πετυχαίνουν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις με σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επικυρώνεται από τα δικαστήρια, εξ ου και ο όρος «πτωχοδικεία». Κάτι που σημαίνει ότι δικαστές θα καλούνται να αποφασίσουν εάν μία επιχείρηση έχει μέλλον ή όχι με βάση τα σχέδια που θα κατατίθενται.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης