Τετ α τετ Τσακαλώτου-Μοσκοβισί σήμερα στις Βρυξέλλες και Euroworking Group για προαπαιτούμενα

Τετ α τετ Τσακαλώτου-Μοσκοβισί σήμερα στις Βρυξέλλες και Euroworking Group για προαπαιτούμενα

«Παζάρι»​ ​με ρίσκα για μέτρα, χρέος και ​πρωτογενή πλεονάσματα ενόψει Eurogroup της 9ης  Σεπτεμβρίου και επιστροφής των ελεγκτών στις 12 του μηνός

Τετ α τετ Τσακαλώτου-Μοσκοβισί σήμερα στις Βρυξέλλες και Euroworking Group για προαπαιτούμενα
Παράλληλα "παζάρια" για την ελάφρυνση του χρέους και την εφαρμογή των προαπαιτουμένων , καθώς ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, την ίδια ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός κύριος Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώνει το Euro Working Group για την πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
 
Η κυβέρνηση, όπως δείχνουν και οι βολές Τσίπρα  προς τους δανειστές για άμεση λήψη αποφάσεων στο θέμα του χρέους, φαίνεται να προσανατολίζεται για άλλη μια φορά σε διαπραγμάτευση «μακράς διάρκειας». Καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση για  τουλάχιστον 15 προαπαιτούμενα της α΄αξιολόγησης, θεωρείται αμφίβολο αν τελικά θα έχουν εκπληρωθεί έως τις 9 Σεπτεμβρίου, ώστε το Eurogroup να εγκρίνει την επόμενη υποδόση των 2,6 δισ. ευρώ.
 
Η τακτική αυτή όμως ενέχει αρκετούς κινδύνους. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει το ρίσκο να καθυστερήσει την έναρξη της β΄ αξιολόγησης, θέλοντας ενδεχομένως να παίξει και το «χαρτί» του προσφυγικού που τρομάζει τους Ευρωπαίους, τώρα που «τρίζει» η συμφωνία με την Τουρκία για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.
 
Από την άλλη, η επάνοδος των ελεγκτών στην Αθήνα καθυστερεί και για να μη συμπέσει με την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ στις 10 του μηνός. Ως πιθανή ημερομηνία επιστροφής τους συζητείται πλέον η 12η Σεπτεμβρίου, αλλά αναμένεται να είναι σύντομη, γιατί επίκειται και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 13-16 Οκτωβρίου. Οι επικεφαλής του κουαρτέτου δεν αναμένεται να επιστρέψουν ως τότε στη χώρα μας, για να ξεκινήσει η β΄αξιολόγηση του Τρίτου Προγράμματος που συμφωνήθηκε πέρυσι.
 
Με τα δεδομένα αυτά, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.Το κλίμα των διαπραγματεύσεων έχει βαρύνει, όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει τα 15 προαπαιτούμενα, αλλά και επειδή προέκυψε η αντιπαράθεση με την Ευρωπαική Επιτροπή για την δικαστική δίωξη κατά του κυρίου Γεωργίου για τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Κλείσιμο
 
Η ελληνική πλευρά θέλει πριν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, να αποσπάσει «εδώ και τώρα» απτές δεσμεύσεις και αποφάσεις για άμεση –έστω και μικρή-  ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να μειωθεί και ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. 
 

​Η συνάντηση Τσακαλώτου-Μοσκοβισί θα διεξάγεται παράλληλα με το EuroWorking Group, όπου θα εξεταστεί η μέχρι στιγμής πορεία στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.
 
 
Πρόκειται για ένα πακέτο συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων που θα τρέξει τις επόμενες δυο εβδομάδες με τις εξαιρέσεις των νέων επαγγελματιών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, το ειδικό καθεστώς υπαγωγής στον ΟΓΑ για επαγγελματίες σε περιοχές έως 2.000 κατοίκους και η κατάργηση της έκπτωσης 15% για την αναγνώριση πλασματικών ετών για τα εφάπαξ.
 
 
Στις τάξεις των δανειστών υπάρχει ανησυχία από το γεγονός ότι δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου των Ιδιωτικοποιήσεων και το μείζον θέμα το μεσοπρόθεσμου με τους στόχους 2019-2020. Στο "μικροσκόπιο" των τεχνικών κλιμακίων έχουν ήδη μπει έσοδα και δαπάνες του προϋπολογισμού καθώς θα συζητηθεί και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.
 
 
Το διαπραγματευτικό ρίσκο αυξάνει όμως και επειδή πέφτει βαριά η "σκιά" του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο φέρεται να επιμένει στην θέση του ότι είναι ανεπαρκείς οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό και πως απαιτούνται βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά , βάζοντας στο στόχαστρο εκατομμύρια μισθωτών και συνταξιούχων για τους οποίους θεωρεί ότι πρέπει να δεχτούν νέες επώδυνες ανατροπές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης