Σταθεροποιούνται οι τιμές των ακινήτων

Σταθεροποιούνται οι τιμές των ακινήτων

Τι δείχνει η μεγάλη έρευνα της Eurobank Property Services για το Real Estate - Τα διαμερίσματα του δεκαχίλιαρου - Η δεύτερη κατοικία και τα επαγγελματικά ακίνητα

Σταθεροποιούνται οι τιμές των ακινήτων
Σταθεροποίηση στις τιμές των κατοικιών παρά την έλλειψη ζήτησης από υποψήφιους αγοραστές και τις ελάχιστες συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. 

Αυτό βλέπουν από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι αναλυτές της Eurobank Property Services, προσθέτοντας ότι η σταθεροποίηση των τιμών παρατηρείται σε όλες τις κατηγορίες των κατοικιών, με το βασικό χαρακτηριστικό πάντως της αγοράς να παραμένει η πολύ χαμηλή ζήτηση. Η θυγατρική του ομίλου της Eurobank καταγράφει τις τάσεις και στα επαγγελματικά ακίνητα, όπως αυτές έχουν διαφανεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, προβλέποντας σταθεροποίηση των ενοικίων σε γραφεία, καταστήματα αλλά και αποθηκευτικούς χώρους και άνοδο σε προσφορά αλλά και ζήτηση ειδικά στην κατηγορία των γραφείων.

Η α’ κατοικία και τα διαμερίσματα του... 10χίλιαρου

Οσον αφορά στη ζήτηση για αγορά κατοικίας, η ανάλυση της Eurobank Property Services για τις τάσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων (Ιούλιος 2016) αναφέρει ότι αυτή παραμένει, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, χαμηλή, ωστόσο για τις «καλές» περιοχές του κέντρου της Αθήνας (Κολωνάκι και Ανάκτορα), όπως και τα νότια προάστια, παρατηρείται σταθερότητα κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από Ελληνες αλλά και ξένους επενδυτές (Κινέζους, Αιγυπτίους κ.ά.), οι οποίοι ενδιαφέρονται για την εξασφάλιση άδειας διαμονής όπως αυτή προβλέπεται για κατοίκους εκτός Ε.Ε. με αγορά ακινήτου αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Οι τελευταίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για σπίτια κοντά στο παραλιακό μέτωπο. Από την άλλη πλευρά, οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό εκδηλώνουν αυτή τη στιγμή ενδιαφέρον κυρίως για κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στη Γλυφάδα, στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη.

Οι αναλυτές της Eurobank επισημαίνουν ότι η βασική ανησυχία που εκφράζεται από τους υποψήφιους αγοραστές- εξ ου και δεν πραγματοποιούνται τελικά αγοραπωλησίες- έχει να κάνει με το αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, τη φορολογία και τα capital controls. Την ίδια άποψη εκφράζει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία συνδέει την ιδιαίτερα περιορισμένη ζήτηση και τις υπερβολές προς τα κάτω στην αγορά των διαμερισμάτων του... 10χίλιαρου με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας και την έλλειψη ρευστότητας. Η ΤτΕ έχει καταγράψει σωρευτική μείωση στις τιμές των διαμερισμάτων ανά την Ελλάδα κατά 41,3% από το 2008 (μέσο επίπεδο) έως το α’ τρίμηνο του 2016, με τη μείωση να καταγράφεται υψηλότερη για τα παλαιά διαμερίσματα και την τάση να παραμένει πτωτική - αν και με ηπιότερους ρυθμούς για το υπόλοιπο του 2016. Ανά γεωγραφική περιοχή, εντονότερη υποχώρηση των τιμών καταγράφηκε στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (για την Αθήνα η μέση πτώση των τιμών είναι σωρευτικά 43,5% και για τη Θεσσαλονίκη στο 45,2%) έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων, όπου η σωρευτική πτώση είναι στο 39,4%, και λοιπών περιοχών - στο 36,8%.
Κλείσιμο

Ακριβώς στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές εντοπίζονται οι πολύ χαμηλές τιμές, με τα διαμερίσματα που πωλούνται πέριξ των 10.000 ευρώ να έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά την παλαιότητα (βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε πολυκατοικίες της δεκαετίας του ’60 στο κέντρο της Αθήνας) και τον χαμηλό όροφο, αφού πρόκειται στη συντριπτική τους πλειονότητα για ημιυπόγεια. Μια σύντομη έρευνα σε ένα από τα μεγαλύτερα sites αγγελιών αρκεί για να εντοπίσει τα συγκεκριμένα ακίνητα, τα οποία στη γλώσσα της αγοράς λέγονται αλλιώς και «ρετάλια». Αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται περί τα 1.100 διαμερίσματα έως 15.000 ευρώ και τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο που ξεκινά από τα 220 ευρώ, κυρίως για ημιυπόγεια, σε περιοχές με μεγάλη προσφορά, όπως η Κυψέλη, ο Κολωνός και η πλατεία Βικτωρίας. Στα Πετράλωνα οι τιμές ανά τ.μ. ανεβαίνουν και ξεκινούν από τα 260 ευρώ, ενώ στο Παγκράτι και τους Αμπελοκήπους οι τιμές πώλησης γι’ αυτού του είδους τα σπίτια κυμαίνονται πέριξ των 300 ευρώ ανά τ.μ. Φυσικά, υπάρχουν και παραδείγματα με ακόμη χαμηλότερες τιμές. Ιδού μερικά:

- Διαμέρισμα στο Πεδίο του Αρεως 50 τ.μ., ημιυπόγειο, κατασκευή του ’65, πωλείται 9.000 ευρώ ή 180 ευρώ ανά τ.μ.

- Διαμέρισμα 60 τ.μ. στα Εξάρχεια, ημιυπόγειο, κατασκευή του ’60, πωλείται 8.500 ευρώ ή 142 ευρώ ανά τ.μ.

- Διαμέρισμα 50 τ.μ. στον Αγιο Παντελεήμονα, υπόγειο, κατασκευή του ’70, πωλείται 8.000 ευρώ ή 160 ευρώ ανά τ.μ.

- Διαμέρισμα στον Αγιο Αρτέμιο 66 τ.μ., ημιυπόγειο, κατασκευή του ’68, με αποθήκη 10 τ.μ., πωλείται 10.000 ευρώ ή 152 ευρώ ανά τ.μ.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης