Η Γέλεν (Fed) αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον

Η Γέλεν (Fed) αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον

Η Fed αύξησε το επιτόκιο στο 0,5% από 0,25% τον περασμένο Δεκέμβριο έπειτα από επτά χρόνια και έκτοτε έχει παραμείνει αμετάβλητο

Η Γέλεν (Fed) αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον
To ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων γίνεται ολοένα και ισχυρότερο τους τελευταίους μήνες, επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας στο Jackson Hole η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν, καθώς όπως είπε η οικονομία των ΗΠΑ αγγίζει σταδιακά τους επιθυμητούς στόχους της Κεντρικής Τράπεζας.

«Υπό το φως των συνεχιζόμενων ισχυρών επιδόσεων της αγοράς εργασίας και των προοπτικών μας για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, πιστεύω ότι η υπόθεση για την αύξηση του ποσοστού των επιτοκίων έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Fed.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η οικονομία «πλησιάζει» τους στόχους της Fed αναφορικά με τα στοιχεία της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών.
Κλείσιμο

Ωστόσο, η πρόεδρος της Fed απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα αποφασισθεί η αύξηση.
Η Fed αύξησε το επιτόκιο στο 0,5% από 0,25% τον περασμένο Δεκέμβριο έπειτα από επτά χρόνια και έκτοτε έχει παραμείνει αμετάβλητο.
«Ενώ η οικονομική ανάπτυξη δεν ήταν ταχεία, ήταν αρκετή για να φέρει περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε η κ. Γέλεν.
«Κοιτάζοντας μπροστά, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αναμένει μέτρια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, πρόσθετη ενίσχυση της αγοράς εργασίας, ενώ ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 2% κατά τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Γέλεν.

«Με βάση αυτές τις οικονομικές προοπτικές, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς συνεχίζει να προβλέπει ότι οι σταδιακές αυξήσεις στο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα είναι κατάλληλες με την πάροδο του χρόνου για να επιτύχουν και να διατηρήσουν την απασχόληση και τον πληθωρισμό κοντά στους στόχους μας»
πρόσθεσε.

Τέλος, η Τζάνετ Γέλεν αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της περιγράφοντας πώς η Fed μπορεί να αντιμετωπίσει μια μελλοντική ύφεση, τη στιγμή που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η γήρανση του πληθυσμού και άλλοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας μακροπρόθεσμα

Η ομιλία της προέδρου της Fed έρχεται σε μια περίοδο επαναξιολόγησης από τις κεντρικες τράπεζες παγκοσμίως των μελλοντικών τους στρατηγικών για τη νομισματική πολιτική.

Πηγή: Newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης