Ακυρώνει τα πρόστιμα για Ισπανία-Πορτογαλία η Κομισιόν

Ακυρώνει τα πρόστιμα για Ισπανία-Πορτογαλία η Κομισιόν

Αυτή είναι «πολιτικά και οικονομικά η πλέον ορθή απόφαση» δήλωσε ο επίτροπος Μοσκοβισί - Η Επιτροπή δίνει δύο χρόνια στην Ισπανία και έναν χρόνο επιπλέον στην Πορτογαλία για να πιάσουν τους στόχους 

Ακυρώνει τα πρόστιμα για Ισπανία-Πορτογαλία η Κομισιόν
Μηδενικό πρόστιμο και περισσότερο χρόνο στην Ισπανία και την Πορτογαλία για να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
, με μια καθαρά πολιτική απόφαση, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο αρμόδιος Επίτροπος
Πιερ Μοσκοβισί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν υποχρεωμένη, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε (Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων -Ecofin) σχετικά με το υψηλό έλλειμμα των δύο χωρών, να υποβάλει εντός 20 ημερών τις προτάσεις της, ώστε η Ισπανία και η Πορτογαλία να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, ή να επιβάλει ποινές που μπορούν να φθάσουν μέχρι το 0,2% του ΑΕΠ των χωρών. 

Κλείσιμο
Ωστόσο η Κομισιόν, υποστηρίζει πως το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί αν οι ενδιαφερόμενες χώρες υποβάλλουν αιτιολογημένες προτάσεις που καθιστούν αδύνατον αυτόν τον στόχο, λόγω  έκτακτων οικονομικών περιστάσεων. 

Τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την ακύρωση των προστίμων για τις δύο χώρες, καθώς όπως δήλωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί
«παρόλο που υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να επιβληθούν πρόστιμα, η απόφασή μας είναι πολιτικά και οικονομικά η πλέον ορθή».  

Επιπλέον η Κομισιόν δίνει δύο χρόνια στην Ισπανία και έναν χρόνο επιπλέον στην Πορτογαλία, ώστε να πιάσουν τους στόχους που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει τώρα να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Ε.Ε. (υπουργών Οικονομικών των 28), ώστε να γίνει αποδεκτή, να τροποποιηθεί ή να απορριφθεί. 

Το τελευταίο σενάριο φαντάζει το πλέον απίθανο, καθώς το Βερολίνο δεν επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις σε δύο χώρες που χαρακτηρίζονται ως επιτυχημένα παραδείγματα στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης