Μπίζνες με τηλεδιόδιο εντός της ΕΕ ανοίγει το υπουργείο Υποδομών

Μπίζνες με τηλεδιόδιο εντός της ΕΕ ανοίγει το υπουργείο Υποδομών

Η ρύθμιση έρχεται τη στιγμή που στην Ελλάδα παραμένει ως εκκρεμότητα η διαλειτουργικότητα των εθνικών δικτύων με της εταιρείες παραχώρησης να συνεχίζουν να διαφωνούν και να συγκρούονται

Μπίζνες με τηλεδιόδιο εντός της ΕΕ ανοίγει το υπουργείο Υποδομών
Χρήση κοινών πομποδεκτών από κάθε αυτοκινητόδρομο εντός της ΕΕ, τους οποίους θα διακινούν στην αγορά ανεξάρτητοι φορείς ή ακόμη και υπό προϋποθέσεις οι πάροχοι των αυτοκινητοδρόμων, δίνει απόφαση του υπουργείου Υποδομών, με την οποία ρυθμίζεται το «Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Παρόχων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τηλεδιοδίων».

Για το τηλεδιόδιο εκκρεμούσε η εναρμόνιση της χώρα μας με το Ευρωπαϊκό δίκαιο από το 2014 και μάλιστα λόγο καθυστέρησης της είχε σταλεί αιτιολογημένη γνώμη. Με την απόφαση αυτή που υπογράφει ο υπουργός Υποδομών κ
. Χρήστος Σπίρτζης, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο ανεξαρτήτου εθνικότητας να διακινεί πομποδέκτες για τις διελεύσεις στους διεθνείς αυτοκινητοδρόμους, όπως έκανε αντίστοιχα η Shell στην Πολωνία.

Κλείσιμο
Η παραπάνω ρύθμιση έρχεται τη στιγμή που στην Ελλάδα παραμένει ως εκκρεμότητα η διαλειτουργικότητα των εθνικών δικτύων με της εταιρείες παραχώρησης να συνεχίζουν να διαφωνούν και να συγκρούονται. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο πομποδέκτης της Αττικής οδού δεν μπορεί να συνεργαστεί με τα συστήματα της Νέας και Κεντρικής Οδού (αυτοκινητόδρομοι Αντίρριο -Γιάννενα, Ξυνιάδα-Τρίκαλα και τμήματα του ΠΑΘΕ), καθώς είναι οι μόνες παραχωρήσεις που δεν έχουν συμβληθεί με τους άλλους αυτοκινητόδρομους. Τα πέντε συνεργαζόμενα οδικά δίκτυα της χώρας Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο, Ολυμπία Οδός (E.O. Ελευσίνας-Πάτρας), Μορέας (Ε.Ο. Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας), Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Ε.Ο. Αθήνας – Θεσσαλονίκης, Τμήμα Μαλιακός-Κλειδί), έχοντας το πλεονέκτημα των κοινών μετόχων έχουν υιοθετήσει με μεγαλύτερη ευκολία την διαλειτουργικότητα, με την οποία οι οδηγοί μπορούν να ταξιδεύουν στα οδικά δίκτυα και να περνούν από τις ηλεκτρονικές λωρίδες διοδίων χρησιμοποιώντας έναν και μόνο πομποδέκτη. Λόγω διαφωνιών στην "εκκαθάριση" των διελεύσεων, οι δύο προαναφερόμενοι αυτοκινητόδρομοι δεν έχουν ενστερνιστεί το ενιαίο αυτό σύστημα και ο λόγος είναι ότι θεωρείται πολύ υψηλή η προμήθεια (2,5%) που πρέπει να καταβάλλουν στα συνεργαζόμενα δίκτυα. Η υπόθεση παραμένει άλυτη, μολονότι η διαλειτουργικότητα προβλέπεται και στις συμβάσεις παραχώρησης ενώ με αδιαφορία αντιμετωπίζει το θέμα και η πολιτεία. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι προϋποθέσεις που ορίζει η απόφαση του υπουργού για το τηλεδιόδιο.

Οι χρήστες

Οι χρήστες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τηλεδιοδίου (ΕΥΤ) μπορούν να εγγραφούν σε αυτή μέσω οποιουδήποτε παρόχου, ανεξαρτήτως εθνικότητας, κράτους διαμονής ή του κράτους στο οποίο είναι ταξινομημένο το όχημα. Όταν συνάπτουν σύμβαση, οι χρήστες ΕΥΤ ενημερώνονται σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων και τα δικαιώματα που προκύπτουν από την ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Τα τέλη

Το τέλος διοδίων που χρεώνεται από τους φορείς χρέωσης διοδίων στους χρήστες δεν υπερβαίνει το αντίστοιχο εθνικό-τοπικό τέλος διοδίων. Οι φορείς χρέωσης διοδίων δέχονται στις δικές τους περιοχές ΕΥΤ κάθε εξοπλισμό οχήματος, ο οποίος είναι σε κατάσταση λειτουργίας, από παρόχους με τους οποίους έχουν συμβατικές σχέσεις.

Μητρώο

Το Μητρώο Παρόχων ΕΥΤ τηρείται στην Υπηρεσία Οδικών Τελών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και αφορά στις περιοχές και τους παρόχους Ε.Υ.Τ. που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Στο Μητρώο καταχωρούνται τουλάχιστον: οι φορείς χρέωσης διοδίων, οι τεχνολογίες διοδίων που χρησιμοποιούνται, τα δεδομένα γενικού πλαισίου διοδίων, η δήλωση περιοχής Ε.Υ.Τ., οι πάροχοι Ε.Υ.Τ. που έχουν συνάψει συμβάσεις με τους φορείς χρέωσης διοδίων. Η ανωτέρω αρμόδια υπηρεσία οφείλει να διαβιβάζει με ηλεκτρονικά μέσα στις αντίστοιχες υπηρεσίες των άλλων κρατών-μελών και στην Επιτροπή, τα Μητρώα των περιοχών ΕΥΤ και των παρόχων ΕΥΤ, στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης