ΔΝΤ: Λύστε άμεσα το θέμα με τις ιταλικές τράπεζες

ΔΝΤ: Λύστε άμεσα το θέμα με τις ιταλικές τράπεζες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, τα «κόκκινα» δάνεια ανήλθαν σε 200 δισ. ευρώ τον Μάιο

ΔΝΤ: Λύστε άμεσα το θέμα με τις ιταλικές τράπεζες
Άμεση δράση για τις ιταλικές τράπεζες ζήτησε το ΔΝΤ
με ανακοίνωσή του την Τρίτη, μια μόλις ημέρα μετά την έκθεση που δημοσίευσε για την ιταλική οικονομία στην οποία υπογράμμιζε ότι δεν έχει ακόμα καταφέρει να ανακάμψει πλήρως από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 κι ότι αυτό μπορεί να αργήσει έως τα μέσα του 2020.

Το Ταμείο ζήτησε να υπάρξουν γρήγορες ενέργειες αντιμετώπισης του προβλήματος των ιταλικών τραπεζών, ώστε να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο του bail in.

Κλείσιμο
Όπως ανέφερε, ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με τις δυσκίνητες δικαστικές διαδικασίες αποτελούν απειλή για τους προϋπολογισμούς των τραπεζών.

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να υπάρξει σταθερότητα να στηριχθεί η ανάκαμψη» ανέφερε το Ταμείο, προσθέτοντας ότι τα NPLs φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στο 18% των συνολικών δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, τα «κόκκινα» δάνεια ανήλθαν σε 200 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Μέχρι στιγμής, οι συζητήσεις μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για την ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena SpA και άλλων τραπεζών έχουν αποβεί άκαρπες καθώς οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιβάλλουν bail in σε μια τέτοια περίπτωση.

Το ΔΝΤ συνέστησε μέτρα όπως εξωδικαστική αναδιάρθρωση των δανείων, ενισχυμένη εποπτεία και συστηματική αξιολόγηση του ενεργητικού των τραπεζών που δεν υπόκεινται στα stress tests της ΕΚΤ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης