Δραγασάκης - Τσακαλώτος επιχειρούν παρέμβαση για τις τράπεζες

Δραγασάκης - Τσακαλώτος επιχειρούν παρέμβαση για τις τράπεζες

Η κυβέρνηση φοβάται πλέον την επέλαση των ξένων μάνατζερ στις διοικήσεις, οι οποίοι απειλούν με αφελληνισμό το εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα - «Θέλουμε να γίνουν πιο σαφή τα κριτήρια, για να αποκτήσουμε ισχυρά διοικητικά συμβούλια στις τράπεζες» λέει ανώτατη κυβερνητική πηγή

Δραγασάκης - Τσακαλώτος επιχειρούν παρέμβαση για τις τράπεζες
Αίτημα για αλλαγή του νέου νόμου που διέπει τη λειτουργία των τραπεζών θα υποβάλει στους θεσμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
στο
Eurogroup της Δευτέρας καθώς η κυβέρνηση φοβάται πλέον την επέλαση των ξένων managers στις διοικήσεις, οι οποίοι απειλούν με αφελληνισμό το εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Κλείσιμο
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης
και ο υπ. Οικονομικών έχουν στείλει ήδη σχετική επιστολή στην Κομισιόν, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ESM ζητώντας τη χαλάρωση των ασφυκτικών όρων που έχουν τεθεί και πριμοδοτούν τους ξένους επενδυτές και τα funds.

«Θέλουμε να γίνουν πιο σαφή τα κριτήρια, για να αποκτήσουμε ισχυρά διοικητικά συμβούλια στις τράπεζες», σημειώνει ανώτατη κυβερνητική πηγή. 

Το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις μετά την αναγκαστική παραίτηση και των τριών μελών της διοίκησης του ΤΧΣ παρά τη στήριξη που τους παρείχε μέχρι τέλους ο κ. Τσακαλώτος. 
Ωστόσο μέχρι στιγμής οι δανειστές ανθίστανται σε κάθε ελληνική προσπάθεια αλλαγής του σκληρού νόμου που ψηφίστηκε στο τέλος του 2015. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Αγορά» ο Μάριο Ντράγκι φέρεται να διαμήνυσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη στη Φρανκφούρτη ότι το ζήτημα δεν είναι προς συζήτηση.

Στη σκιά της τραπεζικής κρίσης της Ιταλίας όμως η κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει στο ζήτημα προκειμένου να μην περάσουν οι τράπεζες σε ξένα χέρια και κατ' επέκταση να μην γίνουν οι υπερδανεισμένες εταιρείες βορά στις άγριες διαθέσεις των funds.

Στελέχη τραπεζών υπολογίζουν πως εάν δεν αλλάξει ο ισχύων νόμος τότε θα αντικατασταθούν περί τα 25 μέλη των ΔΣ των συστημικών τραπεζών.
Τρεις μήνες προθεσμία

Εν τω μεταξύ προθεσμία ως το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν οι τράπεζες να προσαρμόσουν τις δομές εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και τη σύνθεση των Διοικητικών τους Συμβουλίων και επιτροπών στα αποτελέσματα της αξιολόγησης, που διενήργησε το ΤΧΣ, με τη βοήθεια της Spencer Stuart.

Η μελέτη της αξιολόγησης έχει υποβληθεί σε κυβέρνηση και θεσμούς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ την Πέμπτη το Ταμείο απέστειλε σε Εθνική, Πειραιώς, και Eurobank τα συμπεράσματα που αφορούν την καθεμία από αυτές.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης