«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για την Κομισιόν και τις κυρώσεις σε Πορτογαλία - Ισπανία

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για την Κομισιόν και τις κυρώσεις σε Πορτογαλία - Ισπανία

Με το αντιευρωπαϊκό κλίμα και τον ευρωσκεπτικισμό να ενισχύεται μέρα με τη μέρα, και κυρίως, με τις οικονομίες να επιδεινώνονται συνεχώς, η επιβολή κυρώσεων μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική οικονομικά και να δημιουργήσει νέα δημόσια δυσαρέσκεια

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για την Κομισιόν και τις κυρώσεις σε Πορτογαλία - Ισπανία
Να επιβληθούν ή να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία;

Αυτό φαίνεται να είναι το «καυτό» δίλημμα στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα, στα γραφεία της Κομισιόν, αυτές τις μέρες, καθώς οι δύο χώρες έχουν επανειλημμένα ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο 3% για το έλλειμμα που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η
Κομισιόν
Κλείσιμο
έχει αποφύγει πολλές φορές στο παρελθόν να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά των δύο χωρών, ωστόσο, τα περιθώρια στενεύουν πλέον, με αποτέλεσμα να ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα από το Eurogroup
το «πράσινο φως» για πρόστιμο, έως και 0,2% του ΑΕΠ τους, αλλά και την αναστολή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τα περιφερειακά ταμεία, έως και 0,5% του ΑΕΠ της κάθε χώρας.

Αν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δώσουν την έγκριση η Κομισιόν θα πρέπει να προτείνει μια σειρά ποινών μέσα σε 20 μέρες, όπως λέει το Bloomberg.

Ωστόσο, με το αντιευρωπαϊκό κλίμα και τον ευρωσκεπτικισμό να ενισχύεται μέρα με τη μέρα, και κυρίως, με τις οικονομίες να επιδεινώνονται συνεχώς, η επιβολή κυρώσεων μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική οικονομικά και να δημιουργήσει νέα δημόσια δυσαρέσκεια.

Είναι πολύ πιθανό οι κυρώσεις να πυροδοτήσουν νέο «κύμα» στήριξης στα αντισυστημικά κόμματα που έχουν ακόμα λιγότερο σεβασμό για την δημοσιονομική πολιτική των Βρυξελλών σε σχέση με τις κυβερνήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο «τιμόνι» της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Από την άλλη, η Ε.Ε. ρισκάρει να χάσει την αξιοπιστία της αν δεν ξεκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων μετά από τόσα χρόνια μη συμμόρφωσης.

Επιπλέον, αν τη «γλιτώσουν» η Μαδρίτη και η Λισαβόνα, η Ρώμη θα αρχίσει να διεκδικεί, ακόμα πιο έντονα, τη χαλάρωση των κανονισμών για το bail in, για να σώσει τις τράπεζές της.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης