Καμπανάκι από τους «θεσμούς»: Έχετε καθυστερήσει και με τη δεύτερη αξιολόγηση

Καμπανάκι από τους «θεσμούς»: Έχετε καθυστερήσει και με τη δεύτερη αξιολόγηση

Κίνδυνος να βρεθεί στον «αέρα» η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά είναι να εκταμιευτεί μετά το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου

Καμπανάκι από τους «θεσμούς»: Έχετε καθυστερήσει και με τη δεύτερη αξιολόγηση
«Καμπανάκι» στην κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης κρούουν οι «θεσμοί», πιέζοντας την Αθήνα να προχωρήσει άμεσα με τις εκκρεμότητες, παρά την καλοκαιρινή ραστώνη. 

Σε αυτό το «πνεύμα», η συνεδρίαση του
Eurogroup στις 11 Ιουλίου παίρνει μορφή «μίνι αξιολόγησης» των εκκρεμοτήτων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι το κεντρικό θέμα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με σημείωμα που έστειλαν οι «θεσμοί» στον υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο,
η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, παρά την κατάθεση τριών νομοσχεδίων μέσα στον Ιούλιο
(πλαστικό χρήμα, αδήλωτα εισοδήματα και φόρους στα τσιγάρα), με κίνδυνο να βρεθεί στον «αέρα» η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά είναι να εκταμιευτεί μετά το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. 

Στις εκκρεμότητες μεταξύ άλλων είναι είναι η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική προστασία των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου. Επίσης πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 15 Ιουλίου αποτελεί η κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017 - 2020.

Οι «θεσμοί» ανησυχούν ότι κατ' επέκταση μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση και στη δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία θα πρέπει να «κλείσουν» δύσκολα θέματα, όπως τα εργασιακά, και ειδικά οι ομαδικές απολύσεις, η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τα ισοδύναμα για να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.

Γι' αυτό και το σημείωμα των «θεσμών» προς τον κ. Τσακαλώτο ζητά την επίσπευση των διαδικασιών με τα υπόλοιπα της δεύτερης υποδόσης ώστε η διαπραγμάτευση δανειστών και κυβέρνησης να επικεντρωθεί πάνω στα ακανθώδη ζητήματα και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως έχει συμφωνηθεί. 

Πάντως οι συζητήσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων και ελληνικών Αρχών φαίνεται πως είναι προβληματικές, όπως είχε διαφανεί και απ' την καταγγελτική επιστολή του κ. Τσακαλώτου προς την Κομισιόν, που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, όπου έκανε λόγο για υπονομευτικές κινήσεις εκ μέρους των τεχνοκρατών των «θεσμών».

Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο για την καθυστέρηση 

«Ουδέν σχόλιο» ήταν η απάντηση του αναπληρωτή εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερστάιν, σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα του Τύπου που βλέπουν καθυστέρηση και δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις των προαπαιτούμενων για τη δόση του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το αν η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις καθυστερήσεις αυτές και αν μπορεί να αναλύσει την τωρινή κατάσταση των διαπραγματεύσεων, ο Αλεξάντερ Βίντερστάιν δεν έδωσε κάποια απάντηση λέγοντας πως, «δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο να κάνω, και δεν θα επεκταθώ περεταίρω πάνω στο ζήτημα».

Κοινοτικές πηγές πάντως κατέβασαν τους τόνους λέγοντας πως υπάρχουν μεν δυσκολίες, αλλά όπως και σε κάθε αξιολόγηση αποτελούν μια πρόκληση που πρέπει να ξεπεραστεί, χωρίς όμως να δίνουν επιπλέον εξηγήσεις για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης