Παράταση για οφειλές στην εφορία μόνο για όσους παίρνουν επικουρική

Παράταση για οφειλές στην εφορία μόνο για όσους παίρνουν επικουρική

​Διορία έως 7 Ιουλίου για τους συνταξιούχους


Παράταση για οφειλές στην εφορία μόνο για όσους παίρνουν επικουρική
Παράταση μίας εβδομάδος, έως 7 Ιουλίου 2016, αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους συνταξιούχους, προκειμένου να πληρώσουν τις δόσεις που έληγαν χθες 30 Ιουνίου για τα χρέη τους στην εφορία, επειδή δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τις συντάξεις τους.

Ωστόσο, η παράταση αποδεικνύεται «κουτσή» καθώς δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους.
 
Την απόφαση για παράταση της πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων των συνταξιούχων, την εξήγγειλε από κομματική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κύριος
Κλείσιμο
Τρύφωνας Αλεξιάδης. Η παρέμβαση του υπουργείου κρίθηκε αναγκαία, λόγω της μεταφοράς της ημέρας καταβολής ορισμένων συντάξεων στις αρχές Ιουλίου, αντί του τέλους Ιουνίου, την οποία αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας, καθώς δεν θα είχαν μπει ως χθες, Πέμπτη, τα χρήματα που υπολόγιζαν να έχουν οι συνταξιούχοι στους λογαριασμούς τους.
 
Ωστόσο, από το κείμενο της απόφασης Αλεξιάδη ανακύπτουν νέα ζητήματα:
 
1ον:δεν καλύπτει όλους τους συνταξιούχους, αλλά μόνον όσους λαμβάνουν επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑ. Συγκεκριμένα η απόφαση που εκδόθηκε χθες βράδυ αναφέρει ότι: «Παρατείνονται μέχρι και 7-7-2016, οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και βεβαιωμένων μη ρυθμισμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα της Φορολογικής Διοίκησης, των δικαιούχων των μηνιαίων συντάξεων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Αν δεν ακολουθήσει άλλη απόφαση, οι υπόλοιποι συνταξιούχοι που δεν πλήρωσαν τη δόση τους, μένουν εκτεθειμένοι σε πρόστιμα, προσαυξήσεις και απώλεια των ρυθμίσεων.
 
2ον: η απόφαση Αλεξιάδη αφορά μόνον τις υποχρεώσεις που έπρεπε να πληρωθούν στις 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουλίου και κάθε μήνα μετά, όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν άλλες καταθέσεις παρά μόνον τα χρήματα από τη μηνιαία σύνταξή τους, πάλι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις που συμφώνησαν, υπολογίζοντας ότι τα λεφτά αυτά θα μπαίνουν κάθε τέλος του μηνός και όχι στις αρχές του επόμενου μήνα.

 
Αυτό προκύπτει και από το σκεπτικό της ίδιας της απόφασης. Όπως αναφέρεται σε αυτήν, η παράταση των προθεσμιών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών των δικαιούχων των μηνιαίων συντάξεων ΕΤΕΑ δίδεται «λόγω έκτακτου γεγονότος, ήτοι της τροποποίησης της ημερομηνίας καταβολής αυτών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ' αριθ. οικ. 27677/1541/17.06.2016 απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,(Β΄ 1941)ώστε να αντιμετωπίζονται θέματα νομοθετικών ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής οφειλών, όπως τυχόν απώλεια αυτών».
 
Ωστόσο ο ετεροχρονισμός της καταβολής των συντάξεων είναι μόνιμος και δεν αφορά το μήνα Ιούνιο μόνο. Η απόφαση Κατρούγκαλου ορίζει ξεκάθαρα «στο εξής ως ημερομηνία καταβολής των μηνιαίων συντάξεων του ΕΤΕΑ τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης με τις συντάξεις του μηνός ΙΟΥΛΙΟΥ 2016».

Με άλλα λόγια, για όσους έως τις 7 Ιουλίου 2016 «αδειάσει» ο τραπεζικός λογαριασμός, προκειμένου να πληρώσουν τις δόσεις τους στην εφορία, ή έως τις 29 Ιουλίου όπου πρέπει να πληρωθεί και η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος του 2016, δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, επειδή δεν θα έχουν μπει ακόμα τα λεφτά από την επικουρική σύνταξη (η καταβολή τους θα γίνει στις 2 Αυγούστου).
 
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και για όσους παίρνουν επικουρική σύνταξη, μπορεί να γλίτωσαν χθες τον «ξαφνικό θάνατο» των ρυθμίσεών τους, αλλά ουσιαστικά αυτός έχει προαναγγελθεί και μετατεθεί για τις 29 Ιουλίου 2016.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης