ΤτΕ: Οι μηχανισμοί που εφαρμόστηκαν με την επιβολή των capital controls

ΤτΕ: Οι μηχανισμοί που εφαρμόστηκαν με την επιβολή των capital controls

Οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την περίοδο περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων

ΤτΕ: Οι μηχανισμοί που εφαρμόστηκαν με την επιβολή των capital controls
Τις ενέργειες τις οποίες έχουν λάβει χώρα από την πρώτη ημέρα επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων (capital control), προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία προστασία του συστήματος, τονίζουν κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρουν η ΤτΕ από την πρώτη κιόλας μέρα επιβολής της τραπεζικής αργίας συστάθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό την προεδρία της Γενικής Διευθύντριας Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και μέλη το Διευθυντή της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών της Κεφαλαιαγοράς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση τόσο από την πλευρά του Γενικού Λογιστηρίου όσο και από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία διέθεσε άμεσα 20 επιθεωρητές προερχόμενους από την αγορά, με σημαντική εμπειρία στον τραπεζικό τομέα, προς την εξυπηρέτηση των αιτημάτων των επιχειρήσεων και ιδιωτών που διαβιβάζονταν από τις τράπεζες.

Κλείσιμο
Άμεση προτεραιότητα ήταν ο απρόσκοπτος εφοδιασμός της αγοράς με είδη πρώτης ανάγκης καθώς και η πραγματοποίηση των απαραίτητων οικονομικών συναλλαγών προκειμένου οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις χρηματοοικονομικές τους δεσμεύσεις χωρίς να υπάρξει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος αθέτησης τους.

Σε αυτήν όμως την προσπάθεια δε θα πρέπει να αγνοούμε τη σημαντική κινητοποίηση που υπήρξε και από την πλευρά των Τραπεζών οι οποίες ανταποκρίθηκαν άμεσα στις προκλήσεις της τραπεζικής αργίας με πνεύμα συνεργασίας τόσο μεταξύ τους όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως καθ' όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας δεν παρατηρήθηκε κανένα φαινόμενο έλλειψης ρευστού τόσο στα ATMs όσο και στα καταστήματα που ήταν ανοιχτά. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω ήταν έως τις 13 Ιουλίου που τελικώς υπεγράφη η συμφωνία με τους θεσμούς να μην παρατηρηθεί καμία αναστάτωση στην εγχώρια αγορά και να περιοριστούν στο έλαττων οι όποιες δυσλειτουργίες στο μηχανισμό της Ελληνικής Οικονομίας.

Μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας και καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ο ρόλος της Επιτροπής παρέμεινε και θα παραμείνει πολύ σημαντικός, καθότι ουσιαστικά δρα ως ρυθμιστής στη διαχείριση της ρευστότητας τόσο του ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος όσο και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, παράλληλα όμως θέτει και εξελίσσει βέλτιστες πρακτικές και μηχανισμούς στήριξης της λειτουργίας των Υποεπιτροπών των τραπεζών.

Η όλη λειτουργία της Επιτροπής συνεχίζει να υποστηρίζεται από μία ομάδα 20 ατόμων με μοναδικό έργο τη συνεχή επικοινωνία με τις Τράπεζες προκειμένου να εξετάζονται άμεσα και αποτελεσματικά τα αιτήματα των επιχειρήσεων αλλά και των ιδιωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα έχουν επεξεργαστεί πάνω από 70.000 αιτήματα και έχουν δοθεί εγκρίσεις για εισαγωγές ύψους €34 δις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 78% των αντίστοιχων περσινών χωρίς να συνυπολογίζονται εισαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί από ελεύθερα κεφάλαια ή κεφάλαια του εξωτερικού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης